Secretarul de stat american Antony Blinken a ajuns, duminică, la Beijing, fiind primul diplomat american de rang înalt care vizitează China în ultimii cinci ani, pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După ce a amânat o călătorie în februarie, Blinken este cel mai înalt oficial guvernamental american care vizitează China de la preluarea mandatului de către preşedintele Joe Biden, în ianuarie 2021.

În timpul şederii sale, se aşteaptă ca el să se întâlnească cu ministrul de externe Qin Gang, cu cel mai înalt diplomat chinez Wang Yi şi, posibil, cu preşedintele Xi Jinping, încercând să stabilească canale de comunicare durabile pentru a se asigura că rivalitatea strategică dintre cele două ţări nu degenerează în conflict.

Se aşteaptă ca vizita lui Blinken să deschidă calea pentru mai multe întâlniri bilaterale în lunile următoare, inclusiv posibilele deplasări ale secretarului Trezoreriei, Janet Yellen, şi ale secretarului Comerţului, Gina Raimondo. De asemenea, ar putea pregăti terenul pentru întâlniri între Xi şi Biden la summituri multilaterale mai târziu în cursul anului.

Biden a declarat, sâmbătă, că speră să se întâlnească cu preşedintele Xi în următoarele câteva luni.

O întâlnire din noiembrie a celor doi lideri pe insula indoneziană Bali a atenuat pentru scurt timp temerile legate de un nou Război Rece, dar, după zborul presupusului balon spion chinezesc deasupra Statelor Unite, comunicarea la nivel înalt a fost rară.

Restul lumii va urmări îndeaproape călătoria lui Blinken, deoarece orice escaladare între superputeri ar putea avea repercusiuni la nivel mondial, de la pieţele financiare la rutele şi practicile comerciale şi lanţurile de aprovizionare globale.

"Există o recunoaştere de ambele părţi a faptului că trebuie să avem canale de comunicare la nivel înalt", a declarat reporterilor un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat în timpul unei opriri de realimentare în Tokyo, în drum spre Beijing.

"Faptul că ne aflăm într-un punct important al relaţiei în care cred că reducerea riscului de calcul greşit sau, aşa cum spun adesea prietenii noştri chinezi, oprirea spiralei descendente a relaţiei, este un lucru important", a spus oficialul.

Legăturile dintre cele două ţări s-au deteriorat pe toate planurile, ceea ce a generat îngrijorări că, într-o zi, ar putea avea loc un conflict militar din cauza insulei Taiwan, pe care China o revendică ca fiind a sa.

De asemenea, cele două ţări sunt în dezacord cu privire la chestiuni care variază de la comerţ, la eforturile SUA de a împiedica industria chineză a semiconductorilor şi la situaţia drepturilor omului la Beijing.

Un aspect deosebit de alarmant pentru vecinii Chinei a fost reticenţa acesteia de a se angaja în discuţii regulate între militari cu Washingtonul, în ciuda încercărilor repetate ale SUA.

Vorbind la o conferinţă de presă vineri, înainte de a pleca la Beijing, Blinken a declarat că deplasarea sa are trei obiective principale: stabilirea unor mecanisme de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA şi ale aliaţilor şi discutarea directă a preocupărilor aferente şi explorarea domeniilor de potenţială cooperare.

"Dacă vrem să ne asigurăm, aşa cum facem, că competiţia pe care o avem cu China nu se transformă în conflict, locul de unde începi este comunicarea", a spus Blinken.

El a adăugat că va ridica, de asemenea, problema cetăţenilor americani reţinuţi în China sub acuzaţii despre care Washingtonul spune că sunt motivate politic.

Printre subiectele care probabil vor fi discutate se numără potenţiala creştere a zborurilor comerciale între cele două ţări, a declarat un oficial american, descriind-o ca o măsură care ar ajuta la promovarea legăturilor interumane, deşi oficialul nu a prezis niciun progres.

Cu toate acestea, oficialii americani au minimizat, în cadrul unei teleconferinţe de informare care a anticipat călătoria de la începutul săptămânii, orice aşteptări privind un progres semnificativ.

În timp ce obiectivul principal al lui Blinken vor fi discuţiile "sincere, directe şi constructive", au declarat oficialii, nu sunt probabile progrese în ceea ce priveşte problemele majore, inclusiv fluxul de precursori de fentanil şi americanii deţinuţi în China.

Căutarea cooperării Chinei în ceea ce priveşte oprirea fluxului de precursori de fentanil a fost un punct cheie pe ordinea de zi, a declarat oficialul american. Partea chineză a fost reticentă în a coopera în această problemă, au declarat oficialii americani.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.