Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat joi că revine atât Israelului, cât şi grupării islamiste palestiniaen Hamas responsabilitatea de a fi de acord cu privire la problemele rămase în discuţie pentru a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, care s-a confruntat cu obstacole în negocieri de-a lungul a luni de zile, conform Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Pe baza a ceea ce am văzut, 90% sunt de acord, dar mai rămân câteva probleme critice”, inclusiv aşa-numitul coridor Philadelphi de la limita de sud a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă în Haiti.
El a spus că există, de asemenea, unele lacune în acord cu privire la modul în care se va face schimbul ostaticilor israelieni cu prizonierii palestinieni.
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
„Ma aştept ca, în zilele următoare, să discutăm cu Israelul, iar ei - Qatarul şi Egiptul - vor împărtăşi cu Hamas opiniile noastre despre cum să rezolvăm exact chestiunile rămase nerezolvate”, a declarat Blinken, referindu-se la SUA. şi mediatorii Qatar şi Egipt.
Preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere de încetare a focului în trei etape, pe 31 mai, dar de atunci au rămas lacune în ceea ce priveşte acordul final pentru încetarea focului şi eliberarea ostaticilor din Gaza.
Hamas a respins orice prezenţă israeliană pe coridorul Philadelphi, în timp ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că Israelul nu va abandona coridorul.
Săptămâna aceasta, Turcia, cinci ţări arabe, inclusiv puterea regională Arabia Saudită, şi Autoritatea Palestiniană, s-au alăturat Egiptului pentru a respinge cererea Israelului de a-şi menţine trupele dislocate pe coridorul Philadelphi.
Întrebat dacă este încă posibil ca Israelul şi Arabia Saudită să normalizeze relaţiile, Blinken a subliniat că „mai rămâne o oportunitate” de a face acest lucru dacă s-ar ajunge la încetarea focului în Gaza.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.