Secretarul de stat american Antony Blinken soseşte luni în Orientul Mijlociu pentru a încuraja un armistiţiu între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, unde luptele şi bombardamentele continuă fără încetare, relatează AFP.
În timp ce războiul va intra miercuri în cea de-a cincea lună, armata israeliană a bombardat din nou duminică Khan Younès, în sudul teritoriului, unde susţine că se ascund lideri ai mişcării islamiste palestiniene.
Ea a afirmat că a efectuat un raid asupra unui complex folosit de Hamas pentru a pregăti atacul sângeros din 7 octombrie. Potrivit armatei, acesta ar fi servit drept centru de pregătire pentru Hamas, cu modele de intrări în kibbutzuri, baze militare şi vehicule blindate israeliene.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit armatei, Mohammad Sinouar avea un birou în clădire. Acest comandant de rang înalt al ramurii armate a Hamas, Brigăzile al-Qassam, este fratele lui Yahya Sinouar, liderul mişcării islamiste din Fâşia Gaza şi considerat creierul atacului din 7 octombrie.
Potrivit ONU, oraşul, care avea 270.000 de locuitori înainte de război, găzduieşte în prezent peste 1,3 milioane de persoane care au fugit din cauza luptelor care au devastat teritoriul asediat.
- Obiectivul Rafah -
Temerile cresc în legătură cu o posibilă ofensivă militară împotriva acestui oraş suprapopulat de la frontiera închisă cu Egiptul, unde situaţia umanitară este dezastruoasă, potrivit ONG-urilor.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a dat asigurări că armata a distrus cea mai mare parte a "batalioanelor" Hamas.
"Majoritatea celor care au rămas se află în sudul Fâşiei Gaza şi la Rafah, iar noi ne vom ocupa de ei", a adăugat el.
"Presiunea asupra Hamas funcţionează", a declarat ministrul apărării Yoav Gallant, după ce a asigurat săptămâna trecută că Rafah este următorul obiectiv militar.
Războiul a fost declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas pe teritoriul israelian, care s-a soldat cu moartea a peste 1.160 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ realizat de AFP pe baza datelor oficiale israeliene.
Ca răspuns, Israelul a jurat să "anihileze" Hamas şi a lansat o ofensivă militară care s-a soldat cu 27.365 de morţi, în marea lor majoritate civili, potrivit unui bilanţ prezentat duminică de Ministerul Sănătăţii al mişcării.
Luptele la sol rămân violente, iar armata a anunţat duminică moartea unui soldat. Numărul victimelor israeliene se ridică la 225 de la începutul campaniei sale terestre în nordul teritoriului palestinian, la sfârşitul lunii octombrie.
Pe frontul diplomatic, negocierile continuă pentru a se ajunge la al doilea armistiţiu, după cel de o săptămână de la sfârşitul lunii noiembrie. Atunci, aproximativ o sută de ostatici deţinuţi în Gaza au fost schimbaţi cu palestinieni deţinuţi de Israel.
Aproximativ 250 de persoane au fost răpite la 7 octombrie, potrivit Israelului, iar 132 de ostatici sunt încă reţinuţi în Gaza. Dintre aceştia, 27 au fost declaraţi morţi de către armată.
- Blinken în Arabia Saudită -
Antony Blinken, a cărui ţară este principalul susţinător al Israelului, este aşteptat luni în Arabia Saudită, prima etapă a celei de-a cincea călătorii în regiune de la începutul războiului. Şeful diplomaţiei americane urmează să viziteze, de asemenea, Qatar, Egipt, Israel şi Cisiordania ocupată.
În timp ce SUA afirmă că sprijină în continuare "dreptul Israelului de a se apăra", este din ce în ce mai frustrată de guvernul israelian.
În Israel, Blinken va face presiuni pentru ca mai multe alimente, apă şi medicamente să fie livrate în Fâşia Gaza.
"Aceasta va fi una dintre principalele sale priorităţi atunci când se va întâlni cu guvernul israelian", a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, potrivit căruia "nevoile populaţiei palestiniene se află în centrul abordării americane".
La Beirut, un oficial al Hamas, Osama Hamdane, a declarat sâmbătă că este prematur să se vorbească despre un acord privind un armistiţiu. Proiectul elaborat de mediatorii qatarezi, americani şi egipteni la Paris, la sfârşitul lunii ianuarie, este "un acord-cadru care trebuie studiat" de mişcarea palestiniană, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite şi Uniunea Europeană, a declarat el.
Potrivit unei surse Hamas, propunerea include un armistiţiu de şase săptămâni cu eliberarea a 35-40 de ostatici în schimbul a 200-300 de deţinuţi palestinieni.
Hamas, care a preluat puterea în Gaza în 2007, cere o încetare totală a focului. Benjamin Netanyahu refuză să facă acest lucru, în pofida presiunilor exercitate de familiile ostaticilor, care demonstrează aproape zilnic pentru a cere eliberarea celor dragi lor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.