Preşedintele american Joe Biden a ordonat administraţiei sale să înceapă să împărtăşească dovezile privind presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina cu Curtea Penală Internaţională (CPI), a declarat miercuri un oficial american, chiar dacă SUA nu sunt parte semnatară a acordului ce recunoaşte această jurisdicţie, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Informaţia că preşedintele a ordonat administraţiei să împărtăşească dovezile cu CPI a fost transmisă prima dată de The New York Times, care a precizat că administraţia Biden a început deja marţi să notifice Congresul.

Pentagonul s-a opus demersului de a împărtăşi dovezile cu instanţa de la Haga şi a explicat în privat că orice cooperare cu CPI ar putea deschide calea pentru urmărirea penală politizată a trupelor americane desfăşurate în străinătate.

Congresmeni republicani şi democraţi au acuzat însă Pentagonul că subminează efectiv urmărirea penală a Rusiei pentru crime de război prin blocarea schimbului de informaţii militare americane cu CPI.

CPI, un tribunal permanent pentru crime de război, a emis în martie un mandat de arestare pe numele liderului rus Vladimir Putin pentru suspiciunea de deportare a copiilor din Ucraina, ceea ce ar constitui o crimă de război. La rândul său, Rusia a emis un mandat de arestare pe numele procurorului CPI.

Rusia nu este membră a CPI şi respinge jurisdicţia acesteia. Ea neagă comiterea de atrocităţi în timpul conflictului său cu Ucraina.

Nici Statele Unite nu sunt membre ale CPI, iar Casa Albă a refuzat să discute detaliile specifice ale oricărei cooperări cu instanţa.

"Încă de la începutul asaltului Rusiei asupra Ucrainei, preşedintele a fost clar: trebuie să existe responsabilitate pentru autorii şi pentru cei care au facilitat crimele de război şi atrocităţile din Ucraina", a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "În ceea ce priveşte CPI în mod specific, nu vom discuta detaliile privind orice fel de cooperare, ceea ce este în concordanţă cu practica instanţei de a trata cererile de cooperare într-un mod confidenţial", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Oficialul a precizat că Statele Unite au trimis anterior echipe de anchetatori şi procurori internaţionali pentru a ajuta Biroul Procurorului General al Ucrainei în pregătirea dosarelor pentru crime de război.

Autorităţile ucrainene şi occidentale afirmă că există dovezi împotriva Rusiei de crime şi execuţii sumare, bombardamente asupra infrastructurii civile, deportări forţate, răpiri de copii, tortură, violenţă sexuală şi detenţie ilegală.

O urmărire penală reuşită pentru crime de război necesită un standard ridicat de probe, într-o situaţie în care accesul la suspecţi şi la locurile crimelor este adesea restricţionat şi există o suprapunere de jurisdicţie între instanţele naţionale şi cele internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.