Preşedintele american Joe Biden apreciază marţi că un armistiţiu în Fâşia Gaza ar putea permite evitarea unui atac iranian împotriva Israelului, în timp ce comunitatea internaţională îşi dublează presiunile în vederea evitării unui conflict generalizat în Orientul Mijlociu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Iranul a respins apelul unor ţări din Occident de a renunţa la ameninţările cu o ripostă armată împotriva Israelului, pe care-l acuză de asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, la 31 iulie, la Teheran.

Presiunile internaţionale se multiplică totodată în vederea ajungerii la un armistiţiu în Fâşia Gaza, unde războiul declanşat la 7 octombrie de un atac fără precedent al Hamas în sudul Israelului s-a soldat cu aproape 40.000 de morţi, potrivit mişcării islamiste palestiniene.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Joe Biden a estimat marţi că un acord al unui armistiţiu ar putea descuraja Iranul, în contextul în care discuţii în vederea unui armistiţiu în teritoriul palestinian urmează să se reia joi, la cererea ţărilor mediatoare, Qatarul, Statele Unite şi Egiptul.

”Este ceea ce cred eu”, a declarat el, întrebat despre acest scenariu, şi a dat asigurări că ”nu va abandona” obiecitvul unui armistiţiu, în pofida faptului că negocierile devin ”dificile”.

Împotriva riscului unei extinderi a războiului, Joe Biden şi aomologii săi din Franţa, Italia, Germania şi Regatul Unit au îndemnat luni Teheranul ”să renunţe la ameninţările sale cu un atac militar împotriva Israelului”.

”Republica Islamică este hotărâtă să-şi apere suveranitatea”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanani.

Tensiunile din întregul Orient Mijlociu s-au dublat de la începutul Războiului din Fâşia Gaza între Israel, pe de o parte, şi Iran şi grupări înarmate pe care le susţine, între care puternicul Hezbollah libanez, pe de altă parte.

Iranul şi aliaţii săi din Liban, Irak şi Yemen ameninţă Israelul cu represalii armate de la asasinările liderului Hamas şi  liderului militar al Hezbollah, Fuad Shukr, la 30 iulie, într-un atac israelian în apropiere de Beirut.

”NICIUN OC SIGUR”

Washingtonul a anunţat luni că preconizează că ”o serie de atacuri semnificative” ar putea interveni încă de ”săptămâna aceasta” din partea Iranului şi aliaţilor săi.

”Noi acţionăm totodată în vederea eliminării ameninţărilor şi pregătirii tuturor eventualităţilor, pentru a fi în măsură să atacăm acolo unde decidem”, a dat asigurări marţi ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant, într-o vizită la o bază în nordul Israelului, la frontiear cu Libanul.

Armata israeliană, care se află în alertă la frontiera de nord, unde schimburi de tiruri cu Hezbollahul au devenit zilnice, îşi continuă totodată ofensiva împotriva Hamasului în Fâşia Gaza.

Subsecretara generală a ONU Rosemary Di Carlo a îndemnat marţi ”toate părţile” la dezescaladare.

”La zece luni după începutul războiului, ameninţarea unei escaladări regionale este mai palpabilă şi mai îngrozitoare ca niciodată”, a deplâns ea.

În Fâşia Gaza, asediată de Israel, ”situaţia civililor rămâne catastrofală. Niciun loc nu este sigur în (Fâşia) Gaza, dar civilii continuă să fie evacuaţi în zone tot mai reduse”, denunţă Di Carlo.

Aripa armată a Hamas a anunţat marţi că a tras două rachete la Tel Aviv şi la periferia oraşului israelian, din Fâşia Gaza, pentru prima oară în ultimele două luni, iar una dintre ele a căzut în mare.

Marţi, zece membri ai unei familii au fost ucişi la Khan Yunis, în sudul enclavei, într-un atac israelian, potrivit unui oficial medical. Doar o fată în vârstă de trei ani a supravieţuit.

Israelul a anunţat că negociatorii săi vor participa joi la noi discuţii cu priivre la un armistiţiu şi eliberarea unor ostatici ţinuţi în Fâşia Gaza.

Aceste discuţii au drept cadru un plan în trei faze anunţat la 31 mai de către Joe Biden, prezentat atunci ca provenind de la Israel, care prevede într-o primă fază un armistiţiu de şase săptămâni, o retragere israeliană din zone dens populate în Fâşia Gaza şi eliberarea unor ostatici în schimbul eliberării unor deţinuţi palestinieni din Israel.

Hamasul a cerut duminică să se aplice acest plan ”în loc să se poarte alte negocieri”.

”MOMENT VITAL”

În acest context foarte tensionat, ministrul israelian de externă dreapta Itamar Ben Gvir a provocat un val de proteste internaţionale după ce s-a rugat marţi, împreună cu 3.000 de credincioşi evrei, la un sit extrem de sensibil, pe Esplanada Moscheilor, în Ierusalimul de Est, cu ocaiza unei sărbători evreieşti.

Statele Unite au catalogat ”inacceptabilă” rugăciunea ministrului în acest loc, în care nemusulmanii sunt autorizaţi să se ducă, dar nu să se roage.

”Acest lucru deturnează şi el de la ceea ce ni se pare un moment vital, în timp ce acţionăm să încheiem un acord al unui armistiţiu”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

ONU, Uniunea Europeană (UE) şi Parisul au denunţat o ”provocare”.

Mai multe capitale arabe au protestat, la rândul lor.

Evocând Războiul din Fâşia Gaza în această deplasare, ministrul israelian a declarat că trebuie ca acest război ”să fie câştigat, (şi) nu să se meargă la discuţii la Doha şi Cairo”.

Israelul a promis să distrugă Hamasul, aflat la putere în Fâşia Gaza din 2007, pe care-l consideră o organizţaie teroristă, la fel ca Statele Unite şi UE, după atacul pe teritoriul israelian care a antrenat moartea a 1.198 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor date israeliene oficiale.

Dintre cele 251 de persoane răpite la 7 octombrie, 111 sunt reţinute în continuare în Fâşia Gaza, dintre care 39 sunt moarte, potrivit armatei israeliene.

Ofensiva israeliană desfăşurată ca represalii în Fâşia Gaza s-a soldat cu cel puţin 39.929 de morţi, potrivit unor date de la Ministerul Sănătăţii din Guvernul Fâşiei Gaza, condus de Hamas, care nu detaliază numărul civililor şi combatanţilor ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.