Incursiunea militară a Ucrainei în Rusia a "creat o adevărată dilemă" pentru preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat marţi preşedintele Joe Biden, adăugând că oficialii americani sunt în contact permanent cu ucrainenii cu privire la această operaţiune, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 1.000 de soldaţi ucraineni au pătruns cu tancuri şi vehicule blindate, trecând frontiera rusă în primele ore ale zilei de 6 august. Un oficial american a declarat marţi că scopul incursiunii ucrainene din Kursk pare să fie acela de a forţa Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina pentru a apăra teritoriul rus împotriva asaltului transfrontalier.

Răspunzând întrebărilor reporterilor la sosirea în New Orleans, preşedintele Joe Biden a declarat că a fost informat la fiecare patru sau cinci ore, în ultimele şase până la opt zile, cu privire la acţiunea Ucrainei. "Creează o dilemă reală pentru Putin", a comentat el, acestea fiind primele sale declaraţii mai substanţiale despre operaţiune, care pare să-i fi prins pe ruşi cu garda jos.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Statele Unite au furnizat Ucrainei armament în valoare de miliarde de dolari, destinat în mare parte scopurilor defensive, în timp ce Ucraina încearcă să respingă invazia rusă lansată în februarie 2022.

În luna mai, Biden a autorizat Kievul să folosească arme furnizate de SUA pentru a lovi acele ţinte militare din interiorul Rusiei de unde era lasată ofensiva împotriva oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei.

Casa Albă a declarat că Ucraina nu a notificat-o în prealabil în legătură cu incursiunea sa, care a avut loc în regiunea Kursk din Rusia. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, vorbind cu reporterii la bordul Air Force One, a declarat că Washingtonul nu a avut nicio implicare în operaţiune. "Nu am avut nimic de-a face cu acest lucru", a spus ea. "Nu avem nicio implicare. Vom continua să purtăm discuţii cu ucrainenii cu privire la abordarea lor, dar de fapt este treaba lor să vorbească", a adăugat ea.

Putin a spus că el crede că operaţiunea Ucrainei are ca scop îmbunătăţirea poziţiei de negociere a Kievului înaintea unor posibile discuţii, precum şi încetinirea avansului forţelor ruse de-a lungul frontului.

Oficialii americani spun că obiectivele preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski rămân de văzut. "Încercăm să ne dăm seama exact ce fac şi care este obiectivul aici şi încă nu este 100% clar", a declarat un oficial american, citat de Reuters.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Ofensiva Ucrainei pe teritoriul rus se va încheia dacă Moscova acceptă o "pace justă", afirmă Kievul

UCRAINA LANSEAZĂ UN ATAC MASIV CU DRONE ÎN RUSIA

Ucraina a lovit miercuri regiunile ruseşti de graniţă cu rachete şi drone, iar Kievul spune că avansează mai adânc în cea mai mare incursiune străină din Rusia din ultimele decenii.

Mii de trupe ucrainene au pătruns pe teritoriul rus forţând graniţa, în primele ore ale zilei de 6 august, în regiunea Kursk din vestul Rusiei, în ceea ce Putin a declarat că este o provocare majoră care are ca scop obţinerea unei poziţii mai puternice în posibilele negocieri viitoare de încetare a focului.

Într-o situaţie stânjenitoare pentru Rusia, Ucraina a preluat controlul asupra unei porţiuni din Kursk şi, deşi Putin a declarat că armata rusă va respinge trupele ucrainene, luptele intense nu au reuşit până acum să-i facă pe ucraineni să iasă din ţară.

Rusia a declarat miercuri că a distrus 117 drone ucrainene lansate peste noapte, majoritatea în regiunile Kursk, Voronej, Belgorod şi Nijni Novgorod. Moscova a declarat că au fost, de asemenea, doborâte rachete şi a arătat bombardiere Sukhoi Su-34 lovind poziţii ucrainene în Kursk.

CITEȘTE ȘI Rusia afirmă că a distrus 117 drone şi patru rachete lansate de Ucraina în cursul nopţii

Comandanţii ruşi au declarat că frontul din Kursk s-a stabilizat, deşi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că forţele sale continuă să avanseze acolo şi le-a ordonat generalilor săi să elaboreze următorii "paşi-cheie" în cadrul operaţiunii.

Un oficial american a declarat că scopul incursiunii ucrainene de la Kursk pare să fie acela de a forţa Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina pentru a apăra teritoriul rus împotriva atacului transfrontalier.

Atacul ucrainean asupra Rusiei, cel mai mare atac al unei forţe străine de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, a schimbat dramatic scenariul războiului, după ce Rusia avansase constant de la eşecul contraofensivei ucrainene din 2023.

RUSIA ÎN DEFENSIVĂ, NOI RISCURI PENTRU KIEV

Putin a declarat luni că Ucraina, "cu ajutorul stăpânilor săi occidentali", urmăreşte să-şi îmbunătăţească poziţia de negociere şi să încetinească înaintarea forţelor ruse. Dar, într-un semn că atacul radicalizează de fapt poziţia Kremlinului, Putin s-a întrebat ce negocieri ar putea exista cu un inamic pe care l-a acuzat că trage fără discernământ asupra civililor şi instalaţiilor nucleare ruseşti.

Oficialii ruşi spun că Ucraina încearcă să le arate susţinătorilor săi occidentali că încă mai poate organiza operaţiuni militare majore, în timp ce presiunea creşte atât asupra Kievului, cât şi asupra Moscovei pentru a accepta să discute despre oprirea războiului.

Prin aducerea războiului în Rusia, Ucraina a forţat aproape 200.000 de ruşi să-şi părăsească locuinţele în regiunile de frontieră.

Guvernatorul regiunii ruse de frontieră Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat miercuri stare de urgenţă în întreaga regiune, invocând atacurile continue ale forţelor ucrainene. "Situaţia din regiunea Belgorod continuă să fie extrem de dificilă şi tensionată", a declarat Gladkov într-un videoclip postat pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Bombardamentele zilnice ale forţelor armate ucrainene au distrus case, ucigând şi rănind civili, a adăugat el.

Ofensiva aduce riscuri pentru Kiev: Ucraina poate lăsa expuse alte părţi ale frontului dedicând-şi forţele luptelor de pe teritoriul suveran al Rusiei. Rusia controlează 18% din teritoriul ucrainean şi a avansat în ultimele luni.

Ucraina susţine că acum controlează cel puţin 1.000 de km pătraţi din Rusia, mai mult decât dublu faţă de cifrele indicate de Moscova.

Un blogger militar rus apropiat de Ministerul Apărării, cunoscut sub numele de Rybar, a declarat pe aplicaţia de mesagerie Telegram că forţele ucrainene atacau în mai multe zone în acelaşi timp. Trupele ruse "imobilizau" soldaţii Kievului, lovindu-le arsenalul, în timp ce soseau întăriri.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.