Uniunea Europeană are ca obiectiv să convingă Ungaria, care are reţineri, să sprijine acordarea ajutorului de 50 de miliarde de euro propus pentru Kiev la summitul din această săptămână, pentru a trimite un semnal clar Rusiei, a declarat un oficial guvernamental german citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Toate cele 27 de state membre ale blocului, cu excepţia unuia, susţin facilitatea pentru Ucraina, a declarat oficialul, referindu-se la Ungaria, al cărei prim-ministru Viktor Orban şi-a lăudat legăturile cu Moscova şi a ameninţat că se va opune ajutorului.

Ucraina are nevoie de stabilitate în planificare, în timp ce intră în a doua iarnă în care se luptă cu invazia rusă, a declarat oficialul german în cadrul unei şedinţe de informare la Berlin organizate înaintea summitului din 14-15 decembrie.

Astfel de plăţi din bugetul comun al UE au nevoie de sprijinul unanim al tuturor statelor membre.

"Scopul nostru clar este de a convinge acest stat că facilitatea pentru Ucraina este instrumentul potrivit pentru a ne arăta unitatea şi pentru a trimite Rusiei un semnal clar, dar şi pentru a sprijini eforturile preşedintelui american (Joe) Biden de a mobiliza sprijinul suplimentar necesar", a declarat oficialul german.

Întrebat dacă există un plan B, oficialul a spus: "Mizăm pe planul A".

CITEȘTE ȘI Viktor Orban îşi reafirmă împotrivirea faţă de aderarea Ucrainei la UE. Blocul european are un "plan B" în cazul în care Budapesta se opune prin veto unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Ungaria nu se află pentru prima dată în dezacord cu partenerii săi din UE. Ea a diluat sancţiunile împotriva Rusiei şi, în decembrie anul trecut, a spus veto la un acord de acordare a 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. În cele din urmă, Budapesta a permis ca această asistenţă să fie aprobată în schimbul unor negocieri care au durat zile întregi pe tema deblocării ajutorului UE pentru Ungaria, care fusese blocat din cauza îngrijorărilor legate de regresul democratic sub conducerea lui Orban.

Pe de altă parte, oficialul guvernamental german a declarat că criza bugetară de la Berlin, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale care a dat peste cap finanţele Germaniei, nu va afecta angajamentul guvernului german faţă de ajutorul pentru Ucraina.

"Facilitatea pentru Ucraina este cea mai mare prioritate din punctul nostru de vedere şi trebuie să fie finanţată orice s-ar întâmpla", a declarat oficialul, precizând că nu se aşteaptă ca discuţiile privind bugetul să îl împiedice pe cancelarul Olaf Scholz să participe la summit.

Războiul dintre Israel şi Hamas şi migraţia vor figura, de asemenea, printre priorităţile de pe ordinea de zi a summitului UE, a mai spus oficialul. Întrebat dacă summitul UE ar putea aduce în discuţie şi posibile sancţiuni impuse unui număr de colonişti israelieni pentru atacurile asupra palestinienilor din Cisiordania ocupată - urmând exemplu Statelor Unite - oficialul a spus că subiectul va fi cu siguranţă abordat, având în vedere importanţa conflictului din Orientul Mijlociu. "Acestea sunt idei luate în considerare în cercurile UE, pe care noi le considerăm legitime", a declarat oficialul.

Summitul nu va aborda însă noile norme fiscale ale UE, având în vedere că miniştrii de finanţe sunt implicaţi în discuţii constructive cu privire la acestea, a mai declarat oficialul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.