Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat joi construcţia de mii de noi locuinţe în cartierele colonizate din Ierusalimul de Est, sectorul palestinian al oraşului, cu mai puţin de două săptămâni înainte de alegerile legislative în care îşi joacă viitorul politic, scrie AFP.
"Vom adăuga 2.200 de locuinţe la Har Homa", a declarat premierul într-un videoclip difuzat din biroul său, în care apare în apropiere de colonia respectivă.
"Am înfiinţat acest cartier în 1997 pe când am fost ales premier, în ciuda obiecţiilor lumii întregi", a adăugat el. "Există astăzi 40.000 de locuitori şi adăugăm alţi 10.000. Har Homa va fi format din 50.000 de locuitori, la fel ca orice oraş israelian mediu".
Netanyahu, în campanie pentru legislativele din 2 martie, a anunţat şi construirea de mii de locuinţe într-un alt sector din partea orientală a Ierusalimului.
"Dar vestea şi mai importantă de astăzi este că am aprobat construcţii la Givat Hamatos. Asta înseamnă 4.000 de noi locuinţe, 1.000 de locuitori arabi în Beit Safafa (sectorul palestinian din apropiere), şi 3.000 pentru cei evrei", a declarat Netanyahu.
"Construcţia de la Givat Hamatos este o lovitură serioasă adusă soluţiei celor două State" (israelian şi pelaestinian), a estimat pe Twitter ONG-ul israelian anticolonizare "Pace acum".
"Este ultimul loc care ar permite continuitatea teritorială între Betleem şi Ierusalimul de Est", a precizat organizaţia.
În prezent, mai mult de 600.000 de persoane locuiesc în colonii în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est. Colonizarea acestor teritorii, ocupate din 1967 de Israel, s-a accelerat în ultimii ani sub conducerea lui Netanyahu şi a aliatului său de la Washington, preşedintele Donald Trump.
Acesta din urmă a prezentat la sfârşitul lui ianuarie planul său pentru Orientul Mijlociu care prevede în special ca Ierusalimul să devină capitala Statului Israel şi să creeze o capitală a unui Stat palestinian la marginea Ierusalimului.
Palestinienii vor să facă din ansamblul lor din Ierusalimul de Est capitala şi resping proiectul american, considerat "istoric" de Israel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.