China se declară ”dispusă” să se alăture negocierilor americano-ruse în vederea reducerii armamentului nuclear, aşa cum cer Statele Unite, însă numai dacă se angajează ”să-şi reducă arsenalul la nivelul chinez” - de 18 ori mai mic, relatează AFP.
Americanii şi ruşii au purtat la sfârşitul lui iunie, la Viena, negocieri în vederea unei prelungiri a Tratatului New START - un acord bilateral care limitează numărul focoaselor nucleare ale celor două ţări şi care expiră în februarie 2021.
Statele Unite vor să includă China în negocieri, apreciind că Beijingul are o capacitate nucleară în expansiune rapidă.
Însă China refuză, subliniind că deţine un arsenal ce nu poate fi comparat cu cele ale celor doi rivali din Războiul Rece.
Americani dispun în 2020 de aproximativ 5.800 de ogive nucleare, iar ruşii de 6.375, în timp ce China are 320, Franţa 290, iar Marea Britanie 215, potrivit Institutului Internaţional de Cercetare cu privire la Pace de la Stockholm (SIPRI).
”Să se spună că numărul mic de ogive nucleare deţinut de China constituie o ameninţare la adresa securităţiiamericane, în timp ce Statele Unite au aproximativ 6.000, sfodează orice logică”, a declarat miercuri un oficial de Ministerul chinez de Externe, Fu Cong.
”Vă asigur că dacă Statele Unite se declară pregătite să-şi reducă arsenalul la nivelul chinez, China va fi dispusă să participe la negocieri de a doua zi”, a subliniat în faţa presei Fu Cong, directorul general al serviciului controlului armamentului.
O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII NUCLEARE?
El a pledat în favoarea prelungirii Tratatului New START şi unei reduceri semnificative a arsenalelor rus şi american - singurele condiţii capabile, în opinia sa, să aducă celelalte naţiuni dotate cu arma nucleară la masa negocierilor.
Întrebat dacă China îşi consolidează în prezent arsenalul nuclear, Fu Cong a refuzat să facă vreun comentariu.
Tratatul New START este singurul acord ruso-american rămas în vigoare în domeniul armamentului.
Textul prevede o limitare la 1.150 a numărului ogivelor nucleare.
Îndemnarea Chinei să participe este un ”subterfugiu” al Statelor Unite, ”un pretext prin care să se poată retrage din tratat”, a apreciat Fu Cong.
”Adevăratul obiectiv este să se debaraseze de toate restricţiile şi să aibă carte albă în vederea obţinerii unei superiorităţi militare asupra tuturor adversarilor lor, reali sau imaginari”, subliniază el.
O retragerea a Statelor Unite din acest tratat ar marca probabil o relansare a cursei înarmării nucleare.
Preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din treiacorduri internaţionale în domeniu - Acordul internaţional de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, Tratatul Cer deschis (”Open Sky”) vizând verificarea mişcărilor militare şi privind măsuri de limitare a îanrmării ţărilor semnatare şi Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) cu privire la rachete terestre cu rază medie de acţiune.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...