Autorităţile sanitare chineze au raportat miercuri - pentru prima oară - numărul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus şi care nu prezintă vreun simptom de covid-19, în urma unor consemne date de Guvern în acest sens, cu scopul de a disipa temeri cu privire la o eventuală ascundere a acestor cazuri în China continentală, relatează Reuters.
Până în prezent, numărul cazurilor asimptomatice de covid-19 era înregistrat, dar era păstrat confidenţial. Comisia Naţională chineză a Sănătăţii nu făcea vreo menţiune a acestuia în bilanţurile oficiale anunţate zilnic.
Citând date comunicate nepublicate, ziarul South China Morning Post a dezvăluit recent că numărul cazurilor asimptomatice este de peste 40.000.
Potrivit datelor comunicate miercuri de către autorităţile sanitare, 1.367 de pacienţi asimptomatici - inclusiv 130 de cazuri noi - erau ţinuţi sub observaţie marţi în China continentală.
De asemenea, 36 de noi contaminări - 48 cu o zi înainte - au fost confirmate, iar alte şapte decese au fost semnalate în ţară, a anunţat Comisia.
Bilanţul pandemiei în China continentală a crescut, astfel, la 81.554 de infectări şi 3.312 decese, a precizat Comisia.
Din aceste contaminări, 806 sunt ”importate”, a precizat ea.
IZOLAREA CHINEZĂ AR FI EVITAT 700.000 DE CONTAMINĂRI - STUDIU
Pe de altă parte, hotărârea autorităţilor chineze de a izola complet oraşul Wuhan, ”leagănul” pandemiei noului coronavirus, în urmă cu două luni, ar fi evitat 700.000 de cazuri suplimentare, estimau marţi unii cercetători.
Aceste măsuri drastice - adoptate în primele 50 de zile ale epidemiei - au permis altor oraşe din ţară să anticipeze criza şi să încerce să oprească răspândirea, analizează cercetători din Statele Unite, China şi regatul Unit într-un studiu publicat în revista Science.
În cea de a 50-a zi a pandemiei - la 19 februarie -, erau declarate oficial în China 30.000 de cazuri, precizează Christopher Dye, unul dintre autorii studiului.
”Analiza noastră sugerează că, fără interzicerea părăsirii Wuhanului şi răspunsul naţional de urgenţă, ar fi existat 700.000 de cazuri confirmate de covid-19 la această dată în afara Wuhanului”, precizează el într-un comunicat.
Aceste măsuri au permis, consideră el, ”ruperea lanţului transmiterii, împiedicând contactul între persoane infecţioase şi persoane cu risc”.
În vederea anchetării răspândirii virusului SARS Cov-2, cercetătorii au folosit date de geolocalizare de pe telefoane mobile.
Perioada studiată cade exact în plin An Nou chinez, cea mai mare sărbătoare din ţară, când au loc în mod tradiţional transhumanţe uriaşe în toată China.
Cu ajutorul datelor din telefoanele mobile, cercetătorii au putut să compare plecările şi venirile din şi către Wuhan cu cele din precedenţii doi ani.
”Analizele au dezvăluit o reducere extraordinară a deplasărilor după interzicerea călătoriilor decretate la 23 ianuarie 2020. Cu aceste date, am putut calcula de asemenea reducerea potenţială a cazurilor asociate Wuhanului în alte oraşe din China”, a precizat Ottar Bjornstad, alt autor al studiului.
Atunci când autorităţile chineze au închis Wuhanul, în urmă cu două luni, decizia a fost percepută ca o măsură foarte drastică în lupta împotriva răspândirii pandemiei. De-acum aproape jumătate din lume este izolată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...