Bavaria a negociat un ”contract preliminar” în vederea achiziţionării a 2,5 milioane de doze de vaccin rusesc împotriva covid-19 Sputnik V, sub rezerva aprobării vaccinului de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), a anunţat ministrul-preşedinte Markus Söder, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acest ”contract preliminar a fost semnat” miercuri, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Munchen, alesul conservator din tabăra Angelei Merkel.

”Dacă Sputnik V este aprobat în Europa, atunci landul Bavaria va primi doze de vaccin suplimentare”, şi anume 2,5 milioane de doze,, ”în iunie”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Negocieri s-au purat cu Fondul Suveran rus (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului, a precizat într-un comunicat Ministerul regional al Sănătăţii.

”În afară de posibilitatea de a importa vaccin direct din Rusia, o linie de producţie urmează să fie creată de către societatea R-Pharm Germany la Illertissen”, o comună din bavaria, anunţă aceeaşi sursă.

Societatea R-Pharm Germany este o filială a grupului rus producător de medicamente R-Pharm.

Söder, un posibil candidat la succesiunea lui Merkel, a pledat în martie ca EMA, care a început examinarea Sputnik V, ”să accelereze” procedura de aprobare.

El conduce Uniunea Creştin Socială (CSU), formaţiunea soră bavareză a Uniunii Creştin Democrate (CDU) a lui Merkel.

El se bucură în sondaje de o mare popularitate în rândul alegătorilor decât liderul formaţiunii conservatoare Armin Laschet, de asemenea pretendent la cancelarie.

Bavaria, cel mai mare land german, este primul land german care anunţă o astfel de comandă, în contextul în care campania de vaccnare împotriva covid-19 bate pasul pe loc în Germania, din cauza organizării logistice şi a numărului de doze disponibile.

”Experienţe recente în domeniul aprovizionării cu vaccin arată că este foarte important să se creeze capacităţi de producţie regionale în Germania”, subliniază ministrul bavarez al Sănătăţii Klaus Holetschek.

Klaus Holetschek prezintă Sputnik V drept ”un vaccin foarte eficient” şi apreciază că este ”bine şi drept că am securizat acum această opţiune”.

Guvernul german a declarat până acum că vrea să aştepte ca EMA să se pronunţe, înainte să negocieze achiziţii Sputnik V.

Însă Berlinul se comportă ca principalul avocat al vaccinului rusesc împotriva covid-19 în Europa.

Alte ţări occidentale, ca Franţa, acuză Moscova de faptul că se foloseşte de vaccinul anticovid-19 Sputnik V ca ”instrument de influenţă geopolitică”, acuzaţii pe care Rusia le respinge.

Din cauza lentorii vaccinăriiîn Uniunea Europeană (UE), Austria a anunţat, la fel ca Slovacia, că negociază în mod direct livrarea vaccinului rusesc împotriva covid-19 Sputnik V.

Ungaria este în prezent singurul stat membru UE care îşi vaccinează populaţia cu vaccinul rusesc anticovid-19 Sputnik V.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.