Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, a declarat joi că Marea Britanie i-a garantat că fondatorul WikiLeaks Julian Assange nu va fi extrădat într-o ţară care are pedeapsa cu moartea, declaraţii care par să contrazică afirmaţiile avocatei lui Assange care susţine că arestarea a avut loc şi în legătură cu cererea de extrădare a SUA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Respectând angajamentul nostru faţă de drepturile omului şi dreptul internaţional, am cerut Marii Britanii să garanteze că Assange nu va fi extrădat către o ţară unde ar putea fi torturat sau ar putea fi condamnat la moarte”, a afirmat Moreno într-un mesaj postat pe Twitter.

„Guvernul britanic a confirmat acest lucru în scris, în concordanţă cu propriile sale reguli”, a precizat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Între timp, tot pe Twitter, Jen Robinson, care face parte din echipa de avocaţi ai lui Assange, a afirmat că el nu a fost arestat doar pentru faptul că nu s-a prezentat la tribunal în 2012 ci şi în legătură cu cererea de extrădare din partea SUA.

Lenin Moreno a publicat un videoclip pe Twitter în care îşi explică decizia de a-i retrage statutul de azilant în Ecuador al lui Julian Assange după şapte ani petrecuţi de acesta în ambasada ecuadoriană la Londra. Moreno s-a plâns de comportamentul lui Assange şi l-a acuzat că s-a implicat în „afacerile interne ale altor state” în perioada petrecută la ambasadă.

Moreno a afirmat că statutul de azilant al lui Assange „nu mai este sustenabil şi nu mai este valabil” pentru că a încălcat în repetate rânduri „termenii convenţiei pentru azil diplomatic”, făcând referire la publicarea recentă a unor documente ale Vaticanului de către WikiLeaks.

„El a instalat dispozitive electronice care nu erau permise. A blocat camerele de securitate ale misiunii ecuadoriene la Londra. A avut confruntări şi s-a comportat nepotrivit cu gardienii. A accesat fişierele de securitate ale ambasadei fără permisiune. A susţinut că este izolat şi a respins conexiunea la internet oferită de ambasadă însă a avut un telefon mobil cu care a comunicat cu lumea exterioară”, a declarat Moreno.

„Într-un final, acum două zile, WikiLeaks, organizaţia lui Assange, a ameninţat guvernul Ecuadorului. Guvernul nu are nimic de care să îi fie teamă şi se lasă ameninţat. Ecuadorul respectă principiile legii şi dreptul internaţional şi protejează interesele ecuadorienilor”, a încheiat Moreno.

Ministrul de Externe al Marii Britanii a mulţumit Ecuadorului şi a precizat că Assange nu este un erou.

„Julian Assange nu este un erou şi nimeni nu este deasupra legii. El s-a ascuns de la adevăr timp de mai mulţi ani. Mulţumesc Ecuadorului şi preşedintelui Lenin Moreno pentru cooperare”, a scris Hunt pe Twitter.

De cealaltă parte, Rusia a criticat arestarea. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a descris evenimentul ca fiind „mâna democraţiei care strânge gâtul libertăţii”.

WikiLeaks a acuzat „actori puternici”, printre care şi CIA, de eforturi de a-i anula legitimitatea lui Assange.

„Acest bărbat este un fiu, un tată, un frate. A câştigat zeci de premii pentru jurnalistm. A fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în fiecare din 2010. Actori puternici, printre care şi CIA, s-au implicat într-un efort sofisticat de a-i anula legitimitatea şi a-l trimite la închisoare”, se arată într-o postare de pe Twitter a organizaţiei.

Elisabeth Massi Fritz, avocatul uneia dintre cele două femei care l-au acuzat pe Assange de viol, a declarat pentru presa din Suedia că va face tot posibil pentru a se asigura că procurorii suedezi vor relua investigaţia pentru ca Assange să fie extrădat în Suedia şi pus sub acuzare pentru viol.

Julian Assange se afla în Ambasada Ecuadorului din 2012 după ce a cerut azil politic în urma unei hotărâri judecătoreşti conform căreia el ar trebui să fie extrădat de către Marea Britanie în Suedia pentru a fi judecat pentru acuzaţiile de agresiune sexuală.

Suedia a renunţat la acuzaţii în 2017, însă Assange a rămas în ambasadă din cauza mandatului de arestare pe numele său emis de poliţia metropolitană britanică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.