Doi demnitari de la Ankara au confirmat că aproximativ 3.000 de migranţi au fost interceptaţi vineri de paza de coastă, în timp ce încercau să traverseze ilegal Marea Egee pentru a ajunge pe insulele elene, înainte de implementarea acordului UE-Turcia, care ar permite expulzarea imediată pe teritoriul turc a migranţilor fără documente ajunşi în Grecia, relatează Reuters.
Fluxul masiv de migranţi depistaţi vineri are legătură cu data implementării acordului UE-Turcia, prin care Ankara a dat asigurări că îi va primi înapoi pe migranţii care au traversat ilegal Marea Egee pentru a ajunge pe insulele elene.
Mai mult, pentru fiecare sirian expulzat în Turcia, un refugiat sirian va fi relocat în statele europene direct de pe teritoriul turc, ceea ce va reduce considerabil riscurile migraţiei. Însă, în acest proces se bucură de prioritate refugiaţii sirieni care nu au încercat anterior să traverseze Marea Egee, iar pentru migranţii non-sirieni va deveni imposibil să părăsească Turcia.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Data la care va fi implementat acordul şi de la care vor fi permise expulzările nu este încă clară. Un demnitar european a susţinut că acordul va intra în vigoare luni, 20 martie, însă partea turcă a susţinut că expulzările vor fi permise abia la 4 aprilie.
Partea turcă s-a arătat mulţumită cu draftul negociat cu liderii europeni, care va permite ridicarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii turci din iunie.
Turcia se va angaja să primească înapoi toţi migranţii care ajung în insulele greceşti fără a avea documentele necesare. Însă propunerea liderilor europeni ar putea să ducă la creşterea efortului depus de Grecia pentru a gestiona criza migranţilor. Astfel, autorităţile elene vor fi nevoite să creeze tribunale speciale pentru a procesa rapid cererile de azil.
De asemenea, Turcia a cerut ridicarea vizelor pentru cetăţenii turci. Ankara trebuie să îndeplinească 72 de criterii până la sfârşitul lunii aprilie pentru ca executivul european să recomandă statelor membre să elimine vizele necesare pentru călătorii de scurtă durată până în iunie.
Pentru eliminarea vizelor Turcia trebuie să îndeplinească un criteriu dificil, recunoaşterea statului Cipru. Însă, Ankara a ridicat atât de sus aşteptările cu privire la ridicarea vizelor, încât ar putea să fie forţată să accepte compromisul în schimbul eliminării restricţiilor de circulaţie în blocul comunitar.
Un alt punct cheie al acordului este promisiunea făcută de UE în legătură cu dublarea ajutorului pentru refugiaţii din Turcia, până la 6 miliarde de euro, care vor fi virate până în 2018. Cea mai mare problemă este ridicată de sursa banilor şi de lipsa dovezilor cu privire la îndeplinirea condiţiilor acordului de către Ankara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...