În jur de 200 de balene pilot au murit după ce au eşuat pe o plajă din Tasmania, o insulă situată la sud de Australia, la doi ani după un dezastru similar care s-a produs pe aceeaşi parte a coastei de vest.
Doar 35 dintre cele aproximativ 230 de cetacee descoperite pe plajă cu o zi înainte erau încă în viaţă, a declarat Brendon Clark, directorul de operaţiuni al serviciului de stat pentru fauna sălbatică, scrie AFP.
Imaginile aeriene au arătat zeci de mamifere negre de-a lungul unei întinderi de nisip în contact cu apele reci ale Oceanului de Sud.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Pe plajă avem încă aproximativ 35 de animale încă în viaţă şi în această dimineaţă obiectivul principal va fi să le salvăm şi să le eliberăm", a spus Clark, care conduce operaţiunea.
"Din păcate, rata mortalităţii pentru această eşuare este mare. Se datorează în principal condiţiilor de pe Ocean Beach", a subliniat el. "Condiţiile de mediu au un impact cu siguranţă asupra animalelor", a adăugat el.
Localnicii au acoperit cetaceele cu pături şi le-au stropit cu apă pentru a le menţine în viaţă după ce au fost găsite pe plajă.
Cetaceele au eşuate lângă portul Macquarie, scena în urmă cu aproape doi ani a unei alte eşuări masive, în care au fost implicate aproape 500 de balene pilot.
Clark a spus că anul acesta condiţiile sunt mai dure faţă de acum doi ani.
Cauzele acestor eşuări majore nu sunt pe deplin cunoscute.
Cercetătorii au sugerat că ar putea fi cauzate de grupuri de cetacee care rătăcesc după ce s-au hrănit prea aproape de ţărm.
Aceste balene pilot, care pot ajunge până la şase metri, sunt animale foarte sociabile şi pot urmări membrii grupului lor care se rătăcesc şi se trezesc în pericol.
Eşuările sunt frecvente şi în Noua Zeelandă, vecina Australiei.
Aproximativ 300 de animale sunt afectate în fiecare an, conform datelor oficiale.
O singură eşuare poate implica, de asemenea, câteva sute de animale atunci când este implicat un grup mare de mamifere marine, cum ar fi în 2017, când 700 de delfini pilot au eşuat împreună pe coasta Noii Zeelande.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...