Presupusul autor al tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump a căutat de pe laptopul personal detalii despre împuşcarea lui John F. Kennedy şi a manevrat o dronă în zona din apropierea mitingului, cu doar două ore înainte ca fostul preşedinte să urce pe scenă, la 13 iulie, în Butler, Pennsylvania, a declarat miercuri directorul FBI, Christopher Wray, care a fost audiat în Congres, relatează CNN.
FBI a analizat laptopul lui Thomas Matthew Crooks şi a descoperit că acesta căutase cât de departe se afla Lee Harvey Oswald când l-a împuşcat şi ucis pe preşedintele John F. Kennedy în 1963. Căutarea a fost făcută pe 6 iulie, în aceeaşi zi în care a fost anunţat mitingul lui Trump.
"Pe 6 iulie, el a făcut o căutare pe Google cu: 'cât de departe era Oswald de Kennedy'", a declarat Wray în faţa Comisiei judiciare a Camerei Reprezentanţilor. "Aceasta este o căutare care este evident semnificativă în ceea ce priveşte starea sa de spirit", a adăugat directorul FBI. "A făcut-o în aceeaşi zi în care se pare că s-a înscris la mitingul din Butler", a mai spus Wray.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Directorul FBI a dezvăluit că "în jurul orei 16.00", adică cu aproape două ore înainte de tentativa de asasinat, trăgătorul, Thomas Matthew Crooks, "manevra o dronă în jurul zonei" mitingului, la aproximativ 200 de metri de scenă. Drona a fost în aer timp de aproximativ 11 minute, iar anchetatorii cred că Crooks a urmărit un flux live transmis de dronă pe telefonul său.
CNN a relatat anterior că drona a fost găsită în maşina sa după ce a fost împuşcat.
În plus, Crooks avea două materiale explozibile în maşină în momentul atacului şi unul în casă, dar probabil că nu avea capacitatea de a le detona de pe acoperişul unde a fost ucis, a declarat Wray. "Se pare că, din cauza poziţiei on/off a receptoarelor, dacă ar fi încercat să detoneze aceste dispozitive de pe acoperiş, nu ar fi funcţionat", a precizat Wray.
FBI investighează împuşcăturile atât ca o tentativă de asasinat, cât şi ca un potenţial act de terorism intern.
Anchetatorii spun că Crooks a tras de opt ori cu o puşcă de tip AR asupra fostului preşedinte, înainte de a fi ucis de un lunetist de la Serviciul Secret al SUA.
Puşca folosită de Crooks a fost cumpărată de tatăl său, a declarat Wray. "Arma pe care a folosit-o pentru tentativa de asasinat a fost o puşcă de tip AR care a fost cumpărată legal, pe care - din câte am înţeles - a achiziţionat-o, cred că a cumpărat-o de fapt, de la tatăl său, care a fost cel care a cumpărat-o iniţial", a declarat Wray.
Anterior, oficialii au declarat că ei cred că arma de foc aparţinea tatălui lui Crooks - nu trăgătorului - şi nu ştiau cum a avut acesta acces la armă.
Oficialii FBI au afirmat în repetate rânduri că ei cred că Crooks a acţionat singur, iar Wray a reiterat că nu există nicio dovadă a existenţei unor complici.
"Am spus de ceva timp că trăim într-un mediu de ameninţare ridicată", a spus Wray. "Poate că trăgătorul a murit, dar ancheta FBI este în desfăşurare", a punctat el.
Anchetatorii au verificat telefonul şi computerul trăgătorului, au analizat istoricul căutărilor şi dormitorul acestuia şi i-au intervievat familia şi prietenii, dar nu reuşesc să identifice ce l-a motivat pe viitorul asasin în vârstă de 20 de ani să acţioneze. De asemenea, Crooks nu a avut contacte anterioare cu FBI, spun oficialii, şi nu a fost anterior sub observaţie sau în baza de date a agenţiei.
Wray a respins, pe de altă parte, informaţiile potrivit cărora Crooks a căutat online imagini cu anumiţi funcţionari publici proeminenţi, afirmând că se pare că acesta căuta de fapt articole de ştiri. "Trăgătorul pare să fi făcut o mulţime de căutări de figuri publice în general, dar până acum vedem articole de ştiri şi lucruri de genul acesta", a declarat Wray.
Directorul FBI a spus că efortul de a descoperi motivul lui Crooks este încă în curs de desfăşurare, dar a avertizat: "Este, sincer, o perioadă periculoasă pentru a fi un oficial public cunoscut".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.