Forţe ruseşti au efectuat joi atacuri cu rachete şi drone în întreaga Ucraină, mai ales în regiunile Harkov şi Odesa, iar explozii au răsunat la Kiev, au anunţat autorităţile locale, în timp ce Bătălia de Bahmut continuă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Începând din octombrie, după o serie de înfrângeri militare pe teren, Rusia bombardează cu rachete şi drone instalaţii energetice-cheie în Ucraina, aruncând de fiecare dată milioane de oameni în beznă şi frig în toiul uneiierni glaciale.

INFRASTRUCTURI ENERGETICE VIZATE

Joi, înainte de zori, la Harkov, în estul Ucrainei, ”inamicul a efectuat aproximativ 15 atacuri asupra oraşului şi regiunii. Ocupanţii ţintesc încă o dată instalaţiile esenţaile”, a denunţat pe reţele de socializare guvernatorul regiunii, Oleg Sînegubov.

”Potrivit primelor informaţii, un imobil rezidenţial privat din regiunea Harkov a fost atins”, a acuzat el, anunţând precizări ”clare” cu privire la eventuale victime şi amploarea pagubelor.

Primarul Harkovului, Igor Tehehov, a anunţat că infrastructura energetică a oraşului, principala infrastructură din regiune, a fost vizată şi că existau ”probleme” cu electricitatea în anumite cartiere.

Instalaţii energetice din harkoc au fost atinse în atacuri ruseşti la jumătatea lui ianuarie.

Guvernatorul regiunii Odesa, Maksim Marşenko, a anunţat, la rândul său, că ”rachete au lovit infrastructura energetică regională şi au avariat rezidenţiale”,

El acuză ”un atac masiv cu rachetă”.

Atacul are loc la un pic mai bine de un an de la invazia trupelor ruse, la 24 februarie 2022 şi nu s-a soldat cu niciun mort, precizează guvernatorul, însă ”restricţii de aprovizionare cu electricitate” au fost implementate.

Două persoane au fost rănite, a anunţat un purtător de cuvânt al salvatorilor ocali.

Primarul Kievului Vitali Kliciko a anunţat joi explozii în sudul capitalei ucrainene.

Apărarea antiaeriană a fost desfăşurată în zonă, dar şi în alte regiuni ale ţării, anunţă autorităţile.

”Explozii în cartierul Holosiivskii în capitală. Toate serviciile se duc la faţa locului”, a anunţat Kliciko pe reţele de socializare, referindu-se la cartierul din sudul Kievului.

ATACURI FRECVENTE

În vestul Ucrainei, guvernatorul regiunii Hmelniţki, Serghii Gamalii, i-a îndemnat pe locuitori ”să rămână în adăposturi”, pentru că ”inamicul loveşte infrastructuri esenţiale ale ţării”.

Poliţia a anunţat că au avut loc expolzii la Mîkolaiv (sud), iar presa - în regiunile Liov (vest) şi Dnipro (est).

Aceste atacuri de mare anvergură au loc la o zi după ce şeful organizaţiei paramiliare ruse Wagner Evgheni Prigojin a anunţat cucerirea pării de est a Bahmutului, un orăşel care se află în centrul confruntărilor armate de luni de zile, în pofida unei valori strategice contestate.

Bahmutul ar putea să cadă ”în zilele următoare”, a estimat în faţa presei secretarul general al NATO jens Stoltenberg, care a adăugat că ”asta nu reflectă neapărat vreo cotitură în rîzboi”.

Oficiali ucraineni, inclusiv preşedintele Volodimir Zelenski, avertizează însă că o cădere a bahmutului ar putea deschide calea unei înaintări ruseşti în estul Ucrainei.

Aceste ultime bombardamente au loc în urma unei întâlniri, miercuri, ai celor 27 de miniţtri ai Apărării UE la Stockholm, cu omologul lor ucrainean Oleksii Reznikov, în vederea negocierii unui plan de livrări de muniţie Kievului, care ar putea valora două miliarde de euro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a primit mierucri la Kiev pe secretarul general al ONU Antonion Guterres, cu care a discutat despre o prelungire a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene.

”CUCERIRI TERITORIALE MAJORE”

La jumătatea lui februarie, Moscova a efectuat un atac ”masiv”, cu zeci de rachete, vizând instalaţii de producţie energetică, care a condus la pierderea temporară a unei părţi importante a capacităţii Ucrainei de a genera energie.

Kievul anunţa la scurt timp diupă aceea că a ajuns la o producţie de electricitate suficientă pentru a evita întreruperile de curent, după luni de zile de restricţii impuse din cauza unor bombardamente ruseşti repetate.

Miercuri, Directoarea Informaţiilor Naţionale (DNI) americane Avril Haines a stimat că cea mai mare parte a ofensivei ruseşti de care se temeau Kievul şi Occidentul în urmă cu câteva săptămâni s-a terminat şi că Kremlinul probabail nu va realiza ”cuceriri teritoriale majore” în Ucraina anul acesta şi că pare nevoit să-şi revizuiască obiectivele în scădere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.