Au existat mai multe momente în ultimele şase luni în care sentimentul de anxietate geopolitică acută din Orientul Mijlociu a putut fi resimţit la Washington DC. În orele de după atacurile Hamas din 7 octombrie, a existat un sentiment profund de "ce urmează acum?". De atunci, au existat câteva puncte de inflexiune ce au generat teamă, dar, fără îndoială, acest moment, al atacului Iranului asupra Israelului, este cel mai periculos de până acum, cu mult, scrie într-o scurtă analiză corespondentul SkyNews la Washington.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un atac direct din partea Iranului împotriva Israelului este fără precedent. Chiar dacă dronele sunt interceptate, chiar dacă numărul victimelor va fi scăzut sau zero, israelienii se vor simţi profund vulnerabili, iar guvernul israelian se va simţi obligat să riposteze.

Folosirea rachetelor de croazieră - dacă se confirmă - ar schimba şi mai mult dinamica.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Chiar dacă Iranul a calculat o strategie de "spectacol maxim cu impact minim" - cel mai probabil prin utilizarea dronelor - şansa de a greşi calculele este uriaşă.

Este de aşteaptat ca dronele kamikaze să aibă nevoie de aproximativ nouă ore pentru a ajunge în Israel. Ele zboară la joasă înălţime pentru a evita radarele, ceea ce le face mai greu de interceptat. Prin alegerea dronelor, Iranul repetă o metodă de atac testată. Un roi de drone kamikaze a lovit uzinele petroliere saudite în 2019, fără să ucidă pe nimeni, dar a provocat pierderi de milioane de euro comerţului cu petrol saudit. Dronele cu care Iranul a atacat sâmbătă seara vor fi mai sofisticate.

Există şi un aspect psihologic profund în toate acestea. Oamenii din întregul Israel nu vor dormi la noapte, ştiind că dronele sunt deja în aer, îndreptându-se spre ei.

Încă de când Israelul a luat decizia secretă de a ucide doi generali iranieni în interiorul consulatului iranian din Damasc, în Siria, în urmă cu 13 zile, a ştiut că va provoca un răspuns.

Iranul a declarat că răspunsul său va fi "calibrat". Această declaraţie a fost interpretată ca fiind vorba de o ripostă "limitată", pentru a nu declanşa un răspuns israelian masiv şi un război regional. Cu un atac în curs de desfăşurare acum, această evaluare ar fi putut fi foarte naivă.

Preşedintele Biden se află în acest moment la Casa Albă, întors cu o zi mai devreme din weekend. În calitate de preşedinte american, capacitatea de a controla acest lucru - de a limita spirala violenţelor - ar trebui să îi aparţină.  Este un test uriaş pentru liderul lumii libere care, până acum, s-a dovedit a avea o influenţă limitată în criza regională.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.