Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc, miercuri, de noi atacuri şi încălcarea unui armistiţiu, la o zi după cele mai grave violenţe între cele două ţări de la războiul din 2020 în regiunea disputată Nagorno Karabah, relatează AFP.
Cel puţin 100 de militari armeni şi azeri au fost ucişi marţi în confruntări armate, iar Rusia a anunţat un armistiţiu, însă cele două tabere s-au acuzat deja reciproc de faptul că l-au încălcat.
Ministerul armean al Apărării anunţă miercuri că Baku şi-a ”reluat atacurile cu artileria, mortiere şi arme de calibru mare către Djermouk, Verin Chorja”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ministerul azer al Apărării acuză tot miercuri că forţe armene au încălcat armistiţiul şi ”ne-au bombardat în timpul nopţii (de marţi spre miercuri) poziţiile în zonele Kelbajar şi Latchine cu mortiere şi artilerie”.
Armenia şi Azerbaidjanul, două foste republici sovietice rivale din Caucaz, s-au înfruntat în două războaie în ultimii 30 de ani, pentru a prelua controlul asupra regiunii separatiste azere Nagorno Karabah, utimul în 2020.
Aceste noi confruntări armate arată că situaţia rămâne explozivă în Nagorno Karabah, dar şi la frontiera oficială dintre cele două ţări.
Armenia îndeamnă comunitatea internţaională să reacţioneze, iar Uniunea Europeană (UE), Statele Unite, Franţa, Rusia, Iranul şi Turcia s-au declarat foarte îngrijorate şi au îndemnat la o încetare a violenţelor.
Relaţiile dintre Erevan şi Baku, istoric complicate, continuă să fie afectate de diferendul lor cu privire la Nagorno Karabah, o enclavă azeră cu populaţie majoritar armeană, care s-a despărţit prin secesiune de Azerbaidjan cu ajutorul Armeniei.
În urma unui prim război, soldat cu peste 30.000 de morţi, la începutul anilor '90, Armenia şi Azerbaidjanul s-au înfruntat din nou în toamna lui 2020 în vederea cuceririi acestei regiuni muntoase. Peste 6.500 de oameni au fost ucişi în acest al doilea război, în care Armenia a fost înfrântă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...