Rebelii sirieni au capturat joi oraşul-cheie Hama, aflat la sud de Alep, ceea ce aduce insurgenţilor o nouă victorie majoră, în urma unui avans fulgerător în nordul Siriei, care dă o lovitură preşedintelui Bashar al-Assad şi aliaţilor săi ruşi şi iranieni. Armata siriană a confirmat că s-a retras din oraş şi se repoziţionează în afara lui, „pentru a păstra vieţile civililor şi a preveni luptele urbane”, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rebelii, la rândul lor, au declarat că se pregătesc să-şi continue înaintarea spre sud, spre marele oraş Homs, un punct nodal al Siriei, care leagă capitala Damasc de zona de nord şi de zona de coastă. „Timpul vostru a sosit”, se spune într-o postare online a rebelilor, care le cere locuitorilor oraşului să se revolte.

Televiziunea Al Jazeera a difuzat imagini cu rebeli în interiorul oraşului Hama, unii dintre ei fiind salutaţi de civilii la un sens giratoriu, în timp ce se deplasau în vehicule militare şi pe mopede.

Rebelii au cucerit săptămâna trecută principalul oraş din nord, Alep, şi de atunci au înaintat spre sud dinspre enclava lor din nord-vestul Siriei. Timp de două zile, luptele au făcut ravagii în jurul satelor de lângă oraşul Hama.

Căderea oraşului Hama, care a fost în mâinile guvernului pe tot parcursul războiului civil declanşat de o revoltă împotriva preşedintelui Bashar al-Assad în 2011, va provoca o undă de şoc în Damasc şi temeri că înaintarea rebelilor va continua spre sud.

Assad s-a bazat în mare măsură pe sprijinul Rusiei şi al Iranului pe parcursul celor mai intenşi ani ai conflictului, iar aceste ţări l-au ajutat să recupereze majoritatea teritoriilor şi cele mai mari oraşe înainte ca liniile frontului să îngheţe în 2020. Acum, prăbuşirea forţelor pro-guvernamentale în nordul Siriei în ultima săptămână subliniază problemele cu care s-a confruntat între timp această alianţă. Rusia s-a concentrat pe războiul din Ucraina din 2022, în timp ce Hezbollahul din Liban, care a fost cea mai puternică forţă susţinută de Iran în Siria, a suferit pierderi grele în propriul război cu Israelul.

În timp ce forţele sale pătrundeau în Hama, principalul comandant al insurgenţilor, Abu Mohammed al-Golani, a transmis o declaraţie video în care avertiza în privinţa oricărei implicări a celeilalte forţe regionale principale care este aliniată Iranului - miliţiile irakiene Hashd al-Shaabi. Unii luptători irakieni au intrat în Siria la începutul acestei săptămâni pentru a-l sprijini pe Assad, au declarat surse irakiene şi siriene. „Îl îndemnăm din nou (pe prim-ministrul irakian) să ţină Irakul departe de a intra în flăcările unui nou război legat de ceea ce se întâmplă în Siria”, a declarat Golani.

DE CE HAMA ESTE UN ORAŞ-CHEIE

Hama se află la mai mult de o treime pe drumul dintre Alep şi Damasc, iar capturarea sa ar împiedica orice încercare rapidă a lui Assad şi a aliaţilor săi de a lansa o contraofensivă împotriva rebelilor.

O înaintare a rebelilor spre Homs, la 40 km sud de Hama, ar putea izola Damascul de regiunea de coastă, care este un bastion al sectei religioase alawi a lui Assad şi unde aliatul său rus are o bază navală şi o bază aeriană.

„Assad nu-şi mai poate permite acum să piardă nimic altceva. Marea bătălie este cea care urmează împotriva oraşului Homs. Dacă Homs cade, vorbim despre o potenţială schimbare de regim”, a declarat Jihad Yazigi, editor al revistei Syria Report.

Hama este, de asemenea, esenţial pentru controlul altor două oraşe importante, cu mari comunităţi religioase minoritare: Muhrada, unde locuiesc mulţi creştini, şi Salamiya, unde sunt mulţi musulmani ismaeliţi.

Deşi Hama nu a fost cucerită anterior de rebeli în timpul războiului, a fost istoric un centru al opoziţiei faţă de regimul dinastiei Assad.

În 1982, activiştii Frăţiei Musulmane s-au revoltat acolo, iar armata a lansat un asalt devastator de trei săptămâni în care au fost ucise peste 10 000 de persoane şi care este considerat un model pentru campania lui Assad împotriva rebelilor. Golani s-a referit la acel episod sângeros în declaraţia sa, spunând că „revoluţionarii au început să intre în oraşul Hama pentru a curăţa acea rană care persistă în Siria de 40 de ani”. Cu toate acestea, el a adăugat că rebelii care vor cuceri Hama nu se vor răzbuna pentru evenimentele din 1982.

CINE SUNT REBELII

Cea mai puternică facţiune rebelă este gruparea militantă islamistă sunnită Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta filială al-Qaida în Siria. Golani, liderul său, s-a angajat să protejeze minorităţile religioase din Siria şi le-a cerut să îl părăsească pe Assad, însă mulţi rămân temători faţă de insurgenţi.

Miercuri, Golani a vizitat citadela istorică din Alep, un monument simbolic pentru rebelii alungaţi din oraş în 2016, după luni de asediu şi lupte intense, cea mai mare înfrângere a lor din război. Alep era cel mai mare oraş al Siriei înainte de război.

HTS şi celelalte grupări rebele încearcă să îşi consolideze dominaţia în Alep, aducându-l sub administrarea aşa-numitului Guvern al Salvării pe care l-au instituit în enclava lor din nord-vest.

Locuitorii din Alep au declarat că în oraş este criză de pâine şi combustibil şi că serviciile de telecomunicaţii au fost întrerupte.

Turcia, care desemnează HTS drept organizaţie teroristă, a fost mult timp cel mai mare susţinător extern al altor facţiuni rebele, iar rolul său va fi esenţial pentru viitorul oricărei regiuni insurgente extinse în Siria. Ankara a negat că ar fi avut vreun rol în pătrunderea bruscă a rebelilor în Alep săptămâna trecută. Ankara menţine o prezenţă militară în nordul Siriei din 2016 şi poziţia sa va fi esenţială pentru orice enclavă rebelă extinsă în nord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.