Preşedintele sirian Bashar al-Assad consideră că prezenţa forţelor ruse în Siria este necesară pe termen lung şi nu doar în lupta împotriva terorismului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Forţele armate ruse sunt necesare echilibrului în regiunea noastră, cel puţin în Orientul Mijlociu, până când evoluează echilibrul politic mondial. Iar asta ar putea să nu se întâmple, nu putem şti. Atât de importante şi necesare sunt (forţele ruse)”, a declarat al-Assad într-un intervu acordat presei ruse, potrivit Interfax.

Rusia şi Siria au încheiat pe o perioadă de 40 de ani acordul cu privire la baza militară de la Hmeimim, ceea ce arată că relaţia între cele două ţări este pe termen lung, a subliniat el, scrie agenţia rusă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

O întoarcere rapidă a refugiaţilor în Siria este principalul dosar aflat în discuţie între Damasc şi Moscova, a precizat preşedintele sirian.

”Invităm refugiaţii, mai ales pe sirienii care aveau întreprinderi aici, să  se întoarcă” în ţară, a declarat el.

Al-Assad evocă de asemenea soarta Căştilor Albe - salvatori care operează în zone rebele, pe care-i acuză că sunt de fapt un paravan al unei activităţi ostile regimului.

”Soarta Căştilor Albe este aceeaşi cu a oricărui alt terorist”, a declarat el. ”Ei au două posibilităţi: să depună armele şi să beneficieze de amnistie, aşa cum s-a întâmplat în ultimii patru din cinci ani, sau să fie lichidaţi ca orice alt terorist”, a continuat el.

Israelul şi ţări din occident au contribuit la evacuarea a 422 de Căşti Albe şi membri ai familiilor lor din Siria către Iordania, săptămâna trecută, însă alţii nu au reuşit să fugă din cauza unor baraje rutiere instalate de militari sirieni şi înaintării unor jihadişti din gruparea Statul Islamic (SI) în regiune.

AJUTOR FRANCEZ ÎN GHOUTA DE EST

Pe de altă parte, Semiluna Roşie siriană a început joi să distribuie un ajutor umanitar furnizat de Franţa Ghoutei Orientale, un fost bastion rebel la poarta Damascului, bombardat intensiv de regim în martie-aprilie, înainte să cadă după cinci ani de asediu, scrie AFP.

Instituţia a anunţat pe Twitter începerea distribuirii, cu ajutorul ONU, a 3.840 de pături, 572 de kituri de bucătărie şi corturi în această regiune aflată de-acum sub controlul forţelor lui al-Assad.

”Şapte camioane cu ajutoare au venit în oraşul Duma. Ajutoarele sunt descărcate sub supervizarea ONU, în centrul Semilunei Roşii siriene, după care sunt distribuite altor oraşe şi localităţi din Ghouta”, a declarat pentru AFP o sursă de la Semiluna Roşie.

Această operaţiune umanitară este ”desfăşurată în comun cu Rusia”, preciza miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Rusia a intervenit militar în Siria în 2015, în susţinerea regimului al-Assad. Ea a susţinut ofensiva sângeroasă a regimului de recucerire a Ghoutei de Est după un lung asediu şi un adevărat potop de foc.

Această operaţiune umanitară comună este o premieră între o ţară din Occident şi Rusia, de la începutul războiului în Siria, în 2011.

Faptul că acest ajutor este transportat de Moscova, iar apoi distribuit într-o zonă trecută sub controlul regimului a ridicat întrebări. Un fost ambasador francez în Siria, Michel Duclos, s-a întrebat despre riscurile unei ”exploatări politice”. Însă Parisul a insistat asupra faptului că operaţiunea ”este implementată sub supervizarea ONU” şi că a obţinut ”garanţii” în vederea unei evitpri a unei ”reciperări politice”.

Franţa a furnizat 44 de tone de material medical şi bunuri de primă necesitate, în valoare totală de 440.000 de euro, transportate în Siria de armata rusă.

În paralel cu operaţiunea din Ghouta de Est, aproximativ 40 de camioane aparţinând Semilunei Roşii siriene au pătruns în foste cartiere rebele în provincia Deraa (sud), pentru a distribui ajutoare locuitorilor aflaţi în continuare la faţa locului, potrivit unui corespondent AFP.

Un membru al consiliului local din regiune a declarat pentru AFP că acest convoi transporta aproximativ 5.000 de raţiialimentare ce urmează să fie distribuite civililor în zilele următoare.

Semiluna Roşie a anunţat pe Twitter că ”38 de camioane încărcate cu coşuri cu hrană şi saci de făină furnizate prin Programul Alimentar Mondial (PAM) au fost trimise în 11 zone în Deraa”.

Provincia Deraa, leagănul revoltei faţă de Bashar al-Assad, a fost recucerită de regim la începutul lunii, în urma unei ofensive militare urmate de aşa-zise acorduri de ”reconciliere” negociate de Rusia, care par mai degrabă o capitulare a rebelilor.

Războiul din Siria, care a izbucnit în martie 2011, după reprimarea sângeroasă a unor manifestaţii paşnice în favoarea unor reforme democratice, s-a soldat cu peste 350.000 de morşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.