Armata israeliană a emis duminică notificări de convocare a 1.000 de membri ai comunităţii ultra-ortodoxe, într-o mişcare menită să întărească rândurile armatei, dar care ar putea aprinde şi mai mult tensiunile dintre israelienii religioşi şi seculari, transmite Reuters.
Curtea Supremă a decis luna trecută că Ministerul Apărării nu mai poate acorda scutiri generale studenţilor evrei la seminar, de la efectuarea serviciului militar.
Acest aranjament era în vigoare încă de pe vremea înfiinţării Israelului în 1948, când numărul ultra-ortodocşilor, sau Haredi, era mic.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Noua schimbare de politică a fost respinsă de cele două partide religioase din guvernul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, provocând tensiuni severe în coaliţia de dreapta, pe măsură ce războiul din Gaza continuă.
Liderii comunităţii ultra-ortodoxe, în creştere rapidă, spun că forţarea studenţilor de la seminar să servească în armată alături de israelieni laici, inclusiv de femei, riscă să le distrugă identitatea de evrei religioşi.
Unii rabini au îndemnat pe oricine din comunitatea lor care primeşte ordine de chemare să le ardă.
Totuşi, nu toţi Haredim refuză să slujească. Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au creat o serie de unităţi pentru ultra-ortodocşi. O serie de noi recruţi Haredi, aflaţi deja în sistem, care nu au solicitat scutiri, s-au prezentat la datorie duminică, deşi sperau să se ajungă la o cale de mijloc.
"Dacă vrei să recrutezi Haredis, mai întâi află ce trebuie să faci pentru a recruta Haredis. Nu o face cu forţă", a spus Netsach Cohen, 19 ani, înainte de a intra în baza de recrutare.
Alţii din comunităţile Haredi mai devotate au spus că nu vor fi niciodată de acord să servească în armată.
”Cine nu înţelege valoarea studiului, nu poate înţelege de ce membrii Haredi nu vor să fie recrutaţi”, a spus David Mizrahi, student la seminar de 22 de ani, din Ierusalim.
Forţarea problemei va înrăutăţi disputa, a spus el.
În urma primului set de convocări, este aştat ca în următoarele săptămâni să fie trimise noi notificări pentru un total iniţial de 3.000 de recruţi ultra-ortodocşi.
Guvernul încă încearcă să adopte o lege de recrutare care ar putea crea un compromis limitat şi ar rezolva problema înainte de a pune în pericol stabilitatea coaliţiei.
Cu toate acestea, având în vedere că trupele israeliene încă luptă în Gaza, la mai bine de nouă luni după atacul condus de Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie, şi o ameninţare tot mai mare de război în Liban, presiunea armatei şi a israelienilor laici de a împărţi povara serviciului militar în Liban fiind tot mai mare.
Israelienii sunt obligaţi prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de 24-32 de luni. Membrii minorităţii arabe, de 21%, din Israel sunt în mare parte scutiţi, deşi unii servesc în armată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.