Armata americană şi-a precizat miercuri, în Emiratele Arabe Unite (EAU), acuzaţiile la adresa Iranului în atacul petrolierului japonez Kokuka Courageous şi a dat asigurări că a recuperat indicii materiale şi amprente digitale care demonstrează, în opinia sa, implicarea Teheranului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Nava a fost atinsă, la 13 iunie, la Marea Oman, de o mină-ventuză ”asemănătoare celor folosite de Iran”, a dat asigurări comandantul din cadrul Marinei americane (US Navy) Sean Kido.

Experţii săi au recuperat amprente digitale şi ale mâinilor celor care au pus aceste mine, a adăugat el, într-o conferinţă de presă organizată de către Marina americană la Fujairah, un port în EAU în care are o bază navală şi în largul căruia este ancorat Kokuka Courageous.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Mina-ventuză este recognoscibilă şi seamănă în toate aspectele cu minele iraniene ce pot fi văzute la defilări militare iraniene”, a declarat comandantul Kido, care conduce Task Group 56.1, specializat în explozivi marini în cadrul Naval Central Command (NAVCENT).

"NAVCENT apreciază că atacul contra Kokuka Courageous şi pagubele pe care le-a suferit rezultă din folosirea unor mine-ventuze care au fost puse pe coca sa”, a declarat el.

”Echipa noastră a sosit la faţa locului rapid şi a putut să examineze locul în care a fost pusă mina-ventuză şi pagubele pe care le-a creat”, a adăugat el.

”Aceste pagube corespund celor cauzate de o mină-ventuză. Ele nu corespund celor pe care le-ar fi putut cauza un dispozitiv zburător care ar fi atins nava”, a precizat ofiţerul.

Echipajul cargoului japonez l-a informat pe armatorul său, care a transmis presei în Japonia, că a reperat un dispozitiv zburător neidentificat ce a încercat o primă oară să atace nava, după care a revenit, trei ore mai târziu, şi a lovit-o, provocând o gaură în cocă şi un incendiu.

”Ancheta îşi urmează cursul cu privire la atacurile suferite de navele Kokuka Courageous şi Front Altair. Noi am recuperat indicii biometrice, şi anume amprente digitale şi ale unor mâini, care vor putea fi folosite într-o anchetă penală”, a anunţat comandantul Kido.

”Echipajul a recuperat fragmente cauzate de detonarea minei-ventuză, alcătuite din aluminiu şi materiale compozite”, a continuat el.

”Ea a reuşit de asemenea să recupereze un magnet şi să observe amprenta alei mine-ventuză”, care nu a explodat şi care a fost apoi recuperată, potrivit Washingtonului, de către militari iranieni, la bordul unei vedete, filmaţi de departe de către un elicopter american.

”Găuri în coca, în locul în care era ataşată” această mină - care nu a explodat - sunt de asemenea vizibile, a adăugat el.

”Mina a fost plasată deasupra liniei de plutire şi pare că intenţia era ca nava să nu fie scufundată”, a spus Kido.

GAURĂ ÎN OŢEL

În marja conferinţei de presă, armata americană a prezentat fragmente ridicate de la bordul navei, iar apoi a autorizat cameramani să facă turul Kokuka Courageous la bordul unei ambarcaţiuni americane, pentru a filma impactul asupra cocii.

Gaura în oţel, de formă rectangulară, este în mod clar vizibilă imediat deasupra apei, dar şi urme ale unor schije de o parte şi de alta, pe pereţi, îndoiţi către interior.

Escortată de un remorcher, nava este înconjurată de o barieră plutitoare de culoarea portocalie, menită să împiedice eventuale scurgeri.

Echipajul japonez se afla la bordul navei, ancorată la 14 kilometri în largul Fujairah, însă nu a putut fi intervievat.

”LIPSITE DE SUBSTANŢĂ”

În acelaşi moment, în Iran, ministrul iranian al Apărării, generalul Amir Hatami a respins ”categoric” aceste acuzaţii.

”Acuzaţiile formulate împotriva forţelor armate iraniene şi filmul publicat în legătură cu incidentul (...) sunt lipsite de substanţă, iar noi respingem în mod categoric aceste acuzaţii”, a declarat generalul Hatami, citat de agenţia oficială iraniană de presă Irna.

”Forţele armate şi autorităţile portuare (iraniene) s-au aflat între primele care s-au apropiat de petroliere după incidente, pentru a le veni în ajutor, iar ele au salvat 23 de persoane de la bordul primei nave”, a adăugat generalul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.