Arcul lui Constantin, o uriaşă arcadă datând din Roma antică, situată lângă Colosseum, a fost deteriorat după ce o furtună violentă a lovit capitala italiană, au declarat marţi autorităţile de conservare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Într-o declaraţie pentru Reuters, Parcul Arheologic Colosseum a confirmat că monumentul a fost lovit de trăsnet.

Arcul de triumf a fost construit în secolul al IV-lea d.Hr. pentru a celebra victoria lui Constantin cel Mare - primul împărat roman convertit la creştinism - asupra rivalului său, Maxenţiu. Are o înălţime de aproximativ 25 de metri şi se află în aceeaşi zonă pietonală în care se află Colosseumul, un important punct de atracţie turistică.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

„Un trăsnet a lovit arcul chiar aici şi apoi a lovit colţul şi am văzut asta zburând”, a declarat un turist pentru Reuters, arătând spre un bloc mare de piatră căzut la pământ. Imaginile video transmise de Reuters arată şi alte blocuri de piatră şi moloz aruncate în jurul monumentului, iar personalul parcului arheologic lucra pentru a le aduna.

„Toate fragmentele au fost recuperate şi securizate. Evaluările pagubelor au început deja, iar analizele vor continua mâine dimineaţă”, a declarat Parcul arheologic. Arcul a fost lovit în partea sa sudică, unde începuseră în urmă cu două zile lucrări de conservare programate în prealabil şi care se vor concentra acum şi pe repararea pagubelor, a adăugat acesta.

Accidentul a avut loc în timpul unei furtuni puternice care a doborât copaci şi crengi şi a inundat mai multe străzi în capitala italiană. Agenţia de protecţie civilă a declarat că 60 de litri pe metru pătrat de ploaie au căzut în centrul Romei în mai puţin de o oră, cam cât ar cădea în mod normal într-o lună de toamnă.

Vremea neobişnuită a fost o aşa-numită „descărcare”, a declarat primarul Romei, Roberto Gualtieri, referindu-se la tipul de furtună severă, cu vânt puternic descendent, despre care se crede că a provocat şi scufundarea iahtului magnatului britanic din domeniul tehnologiei Mike Lynch în largul Siciliei, luna trecută. „Evenimentul care a lovit Roma este cu adevărat fără precedent, deoarece a fost atât de puternic şi concentrat într-un timp foarte scurt şi în anumite zone ale oraşului, începând cu centrul istoric”, a spus Gualtieri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.