Procurorul general al Arabiei Saudite a declarat joi că, pe baza unor informaţii de Turcia, suspecţii acuzaţi de uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi au comis o acţiune ”premeditată”, o versiune pe care Riadul nu a mai evocat-o până acum, relatează AFP.
Anchetele continuă, a adăugat procurorul, citat într-un comunicat.
Jamal Khashoggi, un jurnalist şi opozant saudit, a fost ucis, la 2 octombrie, în incinta consulatului saudit la Istanbul. Potrivit unor oficiali turci, Khashoggi a fost asasinat de o echipă de agnţi veniţi de la Riad.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După ce au negat moartea acestuia, autorităţile saudite au avansat, sub presiuni internaţionale, mai multe versiuni, evocând mai întâi o ”încăierare” care s-a terminat prost, iar apoi o operaţiune ”neautorizată” şi de care prinţul moştenitor, Mohammed bin Salman, considerat cel mai puternic om în regat, ”nu a fost informat”.
În total 18 suspecţi - toţi saudiţi - au fost arestaţi în Arabia Saudită, iar mai mulţi conducători ai serviciilor saudite de informaţii au fost destituiţi.
La puţin timp după anunţul procurorului, presa de stat saudită a anunţat că prinţul moştenitor Mohammed, în vârstă de 33 de ani, suprabumit ”MBS”, a prezidat joi prima reuniune a unei comisii însărcinate să restructureze serviciile de informaţii.
Miercuri, prinţul moştenitor a luat cuvântul pentru prima oară pe tema cazului Khashoggi, catalogând uciderea jurnalistului drept un ”incident hidos” şi ”durerors”, care a provocat indignare la nivel internaţional şi a pătat imaginea regatului, primul exportator de petrol în lume.
Exprimându-se la Forumul Future Investment Initiative (FII), la Riad, moştenitorul tronului - a cărui imagine a fost de asemenea pătată - a declarat că ”justiţia va prevala” şi că ”nu va exista o ruptură a legăturilor cu Turcia”, cele două ţări cooperând în anchetă, potrivit acestuia.
”UNDE ESTE CORPUL?”
Joi, şeful diplomaţiei turce a declarat că există în continuare ”întrebări” la care Riadul trebuie să răspundă, şi anume identitatea comanditarilor şi locul unde de află corpul jurnalistului asasinat.
”Există întrebări care necesită răspunsuri”, a declarat declarat Mevlüt Cavusoglu. "18 persoane au fost arestate (în Arabia Saudită). De ce ele? Cine le-a dat ordine? (...) Corpul lui Jamal Khashoggi nu a fost găsit încă. Unde este?”.
Reprezentanţi saudiţi au încercat joi să facă fugură bună şi s-au declarat ”foarte mulţumiţi” de rezultatele Forumului FII, ale cărui lucrări s-au desfăşurat timp de trei zile.
Conferinţa a fost ”fantastică”, a dat asigurări ministrul Finanţelor Mohammed al-Jadaan, evitând cu grijă să evoce retragerea în cascadă a unor conducători politici şi de mari întreprinderi occidentale, şocaţi de scandalul Khashoggi.
Ministrul saudit al Energiei Khaled al-Faleh a declarat că ”toate companiile care s-au abţinut (să vină) ne-au sunat în ultimele 48 de ore pentru a prezenta scuze şi a-şi exprima regretul”.
Potrivit lui al-Faleh, aceste întreprinderi au promis să vină în Arabia Saudită în săptămânile următoare, pentru a deschide birouri şi a restabili relaţii normale.
BĂRTĂLIE ”PERSONALĂ”
Organizatorii FII şi Ministerul saudit al Informaţiilor au dat asigurări că forumul a favorizat acorduri sau proiecte de acord în valoare de zeci de miliarde de dolari.
La fel ca în 2017, această conferinţă internaţională a avut ca obiectiv să promoveze regatul petrolier deşertic drept o destinaţie de afaceri profitabilă.
Referitor la reformele angajate în regat, prinţul moştenitor a declarat că ”în următorii cinci ani, Arabia Saudită va fi total diferită”.
”Dacă reuşim, în următorii cinci ani, alte ţări (din regiune) ne vor urma”, a spus el. ”Aceasta este bătălia saudiţilor şi este bătălia mea în care m-am angajat personal”.
Pe scena internaţională, versiunile incomplete sau contradictorii ale Arabiei Saudite cu privire la cazul Khashoggi continuă să provoace scepticism şi să ridice întrebări.
Săptămâna aceasta, Statele Unite au anunţat o primă măsură de retorsiune - revocarea vizelor a 21 de suspecţi saudiţi. Marea Britanie le-a urmat exemplul şi a anulat orice eventuală viză a acestor suspecţi.
La rândul său, Franţa s-a declarat pregătită în vederea unor ”sancţiuni internaţionale” contra ”celor vinovaţi”, ”în legătură cu partenerii săi”.
Un aliat apropiat al Riadului, preşedintele american Donald Trump a apreciat că operaţiunea de muşamalizare saudită, ”una dintre cele mai proaste din istorie”, a fost un ”fiasco total”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...