Aproximativ 65.000 de persoane au participat la un marş de Ziua Naţională a Spaniei, joi, organizat în semn de susţinere faţă de unitatea ţării şi împotriva încercărilor de secesiune, a anunţat poliţia municipală din Barcelona, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Este vorba despe cea mai mai mare participare din ultimii trei ani, de când poliţia înregistrează aceste date, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei municipale sub protecţia anonimatului, potrivit reglementărilor interne.

ÎNCĂIERARE

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un ofiţer a fost rănit uşor şi a ieşit din dispozitiv, după ce poliţia a intervenit să departă două grupuri de manifestanţi, într-o piaţă din centrul capitalei catalane, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Poliţia muncipală nu a înregistrat alte incidente, a mai anunţat ea.

Două grupuri s-au încăierat în marja mitingului unionist, iar poliţia a intervenit să departă persoane care aruncau cu scaune unele în altele.

Era neclar ce a provocat încăierarea şi cine era implicat.

În înregistrări video obţinute de AP, sunt surprinse scaune aruncate în ambele direcţii, în timp ce poliţia municipală dispersa membri ai celor două grupuri.

Marşul - organizat de un grup de asociaţii civile care se opun secesiunii Cataloniei - care se desfăşura în apropiere, nu a fost perturbat.

Alt miting, la care au participat aproximativ 200 de susţinători ai unor grupări de extremă drepata şi naţionaliste spaniole s-a încheiat pe dealul Montjuic, la Barcelona, cu discursuri şi arderea unui “Senyera”, un steag neoficial care a devenit simbolul separatiştilor catalani.

Un pilot militar a murit joi, după ce avionul Eurofighter cu care a participat la parada de Ziua Naţională de la Madrid s-a prăbuşit în apropiere de baza Llanos, în Albacete, în sud-estul Spaniei.

Mii de persoane, fluturând steaguri spaniole şi catalane, au mărşăluit în centrul Barcelonei, marcând Ziua Naţională a Spaniei.

Participanţii la marş, dintre care unii şi-au pictat faţa în roşu şi galben, culorile steagului spaniol, au scandat “Viva Espana” şi ”Sunt spaniol!”.

Unii au urlat ”Puidgemont la închisoare”, referindu-se la preşedintele separatist al regiunii Catalonia Carles Puigdemont, care a organizat pe 1 octombrie un referendum de autodeterminare, considerat ilegal de Madrid.

Sloganul marşului a fost ”Catalonia da. Şi Spania”, în semn de susţinere faţă de autonomia catalană, dar în cadrul Spaniei.

Participanţii la marş au străbătut un bulevard pustiu către o piaţă centrală din Barcelona. Ei au huiduit grupuri de poliţişti regionali, cărora unioniştii le reproşează că nu au făsut suficient să oprească eforturile separatiştilor de a organiza referendumul.

HRW DENUNŢĂ ÎNTR-UN RAPORT VIOLENŢA POLIŢIEI LA REFERENDUM

Human Rights Watch (HRW) a acuzat poliţia spaniolă, într-un raport publicat joi, că a recurs la o forţă excesivă împotriva participanţilor la referendum.

Consultarea a fost ţinută în pofida faptului că a fost suspendată de Curtea Constituţională. Potrivit legislaţiei spaniole, numaii autorităţile centrale pot organiza consultări pe tema suveranităţii, în care să se exprime toţi spaniolii, ci nu doar locuitorii unei regiuni.

Poliţia a folosit bastooane împotriva unor persoane care nu reprezentau o ameninţare şi a rănit mulţi oameni, denunţă HRW în raport.

Cercetători ai asociaţiei americane pentru apărarea drepturilor omului au intervievat victime şi matori din trei locuri şi au examinat imagini care surprind violenţe în întreaga regiune, situată în nord-estul Spaniei.

”Într-o asemenea perioadă de disensiuni, este foarte important ca autorităţile să respecte drepturile omului, inclusiv libertatea de exprimare şi de întrunire, dar şi statul de drept”, a declarat Kartik Raj, un cercetător HRW pentru Europa de Vest, îndemnând la anchetarea independentă a violenţelor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.