Inundaţii care afectează Africa de Sud de cinci zile s-au soldat cu aproape 400 de morţi şi 41.000 de sinitraţi, anunţă vineri autorităţile, iar căutarea unor persoane date dispărute continua, relatează AFP:

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Majoritatea victimelor a fost înegistrată în regiunea Durban, un oraş portuar din provincia Kwazulu-Natal (KZN) către Oceanul Indian, epicentrul unor ploi puternice care au început în weekendul trecut.

”În total, 40.723 de persoane au fost afectate. Din nefericire, numărul morţilor continuă să crească. Ultimul bilanţ era de 395 de morţi”, anunţă într-un comunicat Departamentul Cooperării şi Afacerilor Tradiţionale al provinciei Kwazulu-Natal.

Căutări ale unor persoane date dispărute s-au reluat vineri.

Echipe speciale din cadrul poliţiei, susţinute de elicoptere cercetau regiune atent, au constatat jurnalişti AFP.

Guvernul nu a făcut absolut nicio precizare cu privire la numărul total al persoanelor căutate.

Însă, în a cincea zi a catastrofei, salvatorii au slabe speranţe să găsească suprevieţuitori.

”În prezent, munca noastră constă în principal în ridicarea cadavrelor”, a declarat AFP un salvator, Travis Trower.

Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a deplâns, în cursul unei vizite în Mpumalanga (nord-est), cu ocazia Paştelui, o catastrofă ”nemaivăzută până acum în ţară”.

Previziunile meteorologice anunţau ploi vineri şi în weekend şi eventuale noi inundaţii şi alunecări de teren.

Intemperii afectează şi provincia vecină, Eastern Cape (sud-est), în care ”s-a semanlat deja un mort”, a anunţat Cyril Ramaphosa.

Drumuri au fost devastate, iar poduri s-au surpat.

Peste 250 de şcoli au fost afectate, iar mii de case au fost distruse.

Autorităţile se tem de pierderi în valoare de sute de milioane de euro.

Voluntari, ”înarmaţi” cu mănuşi şi saci de gunoi au început să cureţe vineri plajele din Durban, frecventate de obicei de familii şi turişti.

”Asta e plaja mea, unde-mi aduc copiii, unde ne petrecem weekendurile”, declară un informatician, Morne Mustard, în vârstă de 35 de ani, unul dintre voluntari de pe plaja Umhlanga.

Restaurante de pe plajă le-au oferit voluntarilor micul dejun.

El declară că a supravieţuit potopului, ”o devastare absolută, un spectacol oribil”, Tânărul spune că pe plajă au fost târâte tot felul de fragmente, obiecte şi ustensile, răspândite de apă în toate direcţiile.

Mii de oameni au rămas fără locuinţă, iar aproximativ 20 de centre de cazare de urgenţă au fost deschise. Unii dorm, de mai multe zile, pe scaune sau pe cartone puse pe jos.

În unele zone, apa şi electricitatea s-au întrerupt de luni.Unii oameni disperaţi au fost văzuţi luând apă din ţevi sparte.

În zonă s-a declarat starea de catastrofă.

Manifestaţii sporadice au avut loc joi, la care s-a cerut ajutor.

Oraşul Durban a îndemnat la ”răbdare”, în contextul în care operaţiuni de salcare au fost încetinite ”din cauza pagubelor de pe drumuri”.

Autorităţile locale au lansat un apel la donaţii de hrană, sticle de apă şi pături.

Jafuri au fost semnalate.

Această regiune a fost devastată, în iulie, de distrugeri masive, în timpul unui val fără precedent de revolte şi jafuri.

Africa australă este devastată frecvent de furtuni sângeroase în timpul sezonului ciclonic, din noiembrie în aprilie.

Însă Africa de Sud este, în general, cruţată de aceste evenmente climatice extreme care se formează la Ocanul Indian.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.