Patrule ruso-turce urmau să verifice dacă luptătorii kurzi ,consideraţi de Turcia drept ”terorişti” - dar susţinuţi de Occident -, s-au retras din nord-estul Siriei, aşa cum a anunţat marţi Rusia, a anunţat marţi Ankara, relatează AFP.
Potrivit unui acord încheiat săptămâna trecută de preşedinţii rus Vladimir Putin şi turc Recep Tayyip Erdogan, miliţia kurdă siriană Unităţile Protecţiei Poporului (YPG) a avut ultimatum până marţi, la ora 15.00 GMT (18.00, ora României), să se retragă din poziţiile de la frontiera cu Turcia.
Turcia intenţionează să creeze o ”zonă de securitate” cu o lăţime de 30 de kilometri de la frontieră, penrru a o demarca de YPG, pe care le consideră ”teroriste”, dar care sunt aliatele occidentalilor în lupta împotriva Statului Islamic (SI).
”Turcia şi Rusia au stabilit un termen de 150 de ore pentru ca teroriştii din YPG să părăsească zona de securitate”, a anunţat pe Twitter directorul de comunicare al preşedinţiei turce Fahrettin Altun.
”Timpul s-a scurs. Vom stabili, prin intermediul unor patrule comune (ruso-turce), dacă teroriştii s-au retras”, a adăugat el.
Fahrettin Altun a făcut aceste declaraţii după ce ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a anunţat marţi că retragerea combatanţilor kurzi s-a încheiat.
”Retragerea unităţilor armate din teritoriul în care trebuie să se creeze un coridor de securitate s-a încheiat mai devreme decât s-a prevăzut” în acord, a anunţat Şoigu, citat de agenţii ruse de presă.
Turcia a lansat o ofensivă, la 9 octombrie, contra poziţiilor YPG, la est de Eufrat, în Siria, ceea ce a declanşat un val de critici din partea multor ţări, care se tem de o slăbire a luptei împotriva jihadiştilor SI.
Ankara şi-a întrerupt operaţiunea, în baza a două acorduri negociate separat cu Statele Unite şi Rusia.
În cadrul acordului ruso-turc, Poliţia Militară rusă şi grăniceri sirieni au fost desfăşuraţi în sectoare de frontieră, pentru a ”facilita” retragerea combatanţilor kurzi.
După expirarea ultimatumului din acrodul lui Putin cu Erdogan, patrule militare turce şi ruse urmează să fie desfăşurate într-o zonă de ”zece kilometri lăţime de la frontieră”.
Fahrettin Altun nu a anunţat când încep aceste misiuni de patrulare turco-ruse.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...