Un raport ONU arată că angajamentele actuale în lupta împotriva modificărilor climatice conduc la o scădere de doar 2% a emisiilor mondiale în 2030 faţă de 2019, în loc de 43% cât preconizau climatologii, relatează AFP.
Cu două săptămâni înainte de cea mai importantă COP de la Acordul de la Paris, omenirea continuă să meargă ”în afara pistei”.
Potrivit UN Climate Change, angajamentele actuale ale ţărilor conduc la o scădere a emisiilor cu 2% în perioada 2019-2030, în loc de 43%, cât se preconiza, în vederea unei limitări a încălzirii globale la nivelul de 1,5°C faţă de perioada preindustrială.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
Current national climate action plans remain insufficient to limit global temperature rise to 1.5°C.
— UN Climate Change (@UNFCCC) November 14, 2023
Much more action and ambition is needed. #COP28 must be the turning point where governments get on track.
Read more: https://t.co/q5TAXr45Lg pic.twitter.com/Q3Ki1V4Lw2
Această concluzie, stabilită într-un raport publicat marţi, arată că guvernale este necesar să treacă de la ”paşi mici” la ”paşi uriaşi la COP28”, subliniază secretarul executiv al Convenţiei-cadru a ONU privind modificările climatice (CNUCC/UNFCCC), Simon Stiell.
”ÎN AFARA PISTEI”
Această a 28-a Conferinţă ONU privind modificările climatice, prevăzută în perioada 30 noiembrie-12 decembrie, la Dubai, ”trebuie să fie o adevăratp cotitură”, pentru că ””suntem în afara pistei”, iar ”fiecare fracţiune de grad contează”, avertizează într-un mesaj video Stiell.
”Raportul publicat azi (marţi) arată în mod clar că fiecare fracţiune de grad contează, dar că suntem în afara pistei”, insistă liderul de la ONU, originar din Insula Grenada.
”Progrese centimetru cu centimetru nu vor rezolva problema”, subliniază, într-un comunicat, secretarul general al ONU Antonio Guterres.
”A venit vremea unei supernove a ambiţiei cliamtice în fiecare ţară, oraş, sector”, avertizează el.
Noul raport este o sinteză anuală a ultimelor angajamente în vederea reducerii emisiilor - denumite ”contribuţia determinată la nivel naţional” (NDC) - asumate de către cei 195 de semnatari ai Acordului de la Paris din 2015, căreia COP28 urmează să-i stabilească bilanţul oficial şi, dacă este posibil, să-i aducă primele corectări.
Raportul ia în calcul 20 de noi NDC - cu totul noi sau revizuite - prezentate de un an - ale Mexicului, Turciei, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi Norvegiei - dar nu şi actualizarea celor de state membre ale Uniunii Europene (UE) sau Braziliei, prezentate în octombrie.
VÂRF PÂNĂ ÎN 2025
Acordul de la Paris din 2015 stabileşte obiectivul unei limitări a încălzirii medii a planetei ”cu mult sub 2°C faţă de nivelul preindustrial”, atunci când omenirea a început să exploateze la scară mare energii fosibile, responsabile de emisii de gaze cu efect de seră, ”dacă este posibil la 1,5°C”.
Însă pentru a avea 50% şanse să oprească încălzirea globală a climei la 1,5°C, emisiile mondiale este necesar să scadă cu 43% până în 2030 faţă de nivelul din 2019, potrivit ultimului raport GIEC, întocmit de către experţi mandataţi de ONU.
Aceste emisii este necesar să atingă un vârf până în 2025, nu doar pentru a spera la o limitare a încălzirii la 1,5°C, ci şi la 2°C sau 2,5°C, potrivit GIEC.
În ultimul său raport, GIEC estima la 500 de gigatone echivalente de dioxid de carbon (CO2) cantitatea de gaze cu efect de seră care mai rămâne de emis pentru atingerea unei încălziri a climei cu 1,5°C - adică aproximativ 12 ani de emisii mondiale actuale.
Potrivit unei reevaluări recente a unor cercetători, acest buget de carbon va fi de jdoar umătate - 250 de gigatone de CO2, adică aproximativ şase ani.
IEŞIRE DIN ENERGII FOSILE
Raportul publicat marţi, ”conform concluziilor de anul trecut, arată că, dacă emisiile nu mai cresc după 2030 faţă de nivelul din 2009, ele nu afişează cu toate acestea scăderea rapidă considerată necesară de către ştiinţă în acest deceniu”, subliniată UN Climate.
În septembrie, primul bilanţ tehnic al Acordului de la Paris, realizat sub egida Un Climate în vederea pregătirii bilanţului negociat de către state la COP28, sublinia necesitatea ieşirii din energiile fosile, accelerării în energiiile regenarabile şi deblocării mecanismelor financiare în vederea tranziţiei şi dezvoltării.
Acest bilanţ al Acordului de la Paris la COP28 urmează să constituie o condiţie prelabilă importantă a revizuirii obligatorii a NDC până în 2025, la COP30, prevăzută în Brazilia.
La COP26, în 2021, la Glasgow, semnatarii acordului s-au angajat să revizuiască NDC anual - în loc de o dată la cinci ani -, însă doar o minoritate a făcut acest lucru de atunci încoace.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.