Donald Trump - ameninţat de o procedură de destituire - îşi intensifică atacurile împotriva democraţilor, care l-au somat pe avocatul său personal Rudy Giuliani să le prezinte documente, relatează AFP.
În acest context tensionat al scandalului ucrainean, The New York Times (NYT) a dezvăluit că preşedintele american i-a cerut premierului australian Scott Morrison să-l ajute să adune informaţii care să permită discreditarea anchetei procurorului special Robert Mueller cu privire la amestecul rus în campania prezidenţială americană din 2016.
Congresul american, care anchetează cu privire la presiuni exercitate de Trump asupra omologului său ucrainean pentru ca Volodimir Zelnski să efectueze investigaţii cu privire la Joe Biden, posibilul său adeversar în alegerile prezidenţiale din 2020, a trecut la viteza superioară.
Avocatul personal al locatarului Casei Albe Rudy Giuliani a primit ordinul să livreze documente legate de acest dosar.
”Refuzul dumneavoastră de a respecta această somaţie va constitui proba unei obstrucţionări a anchetei Camerei” Reprezentanţilor, scriu democraţii într-o scrisoare prin care-l somează să predea aceste documente până la 15 octombrie.
Un nou sondaj al Universităţii Quinnipiac contribuie, de altfel, la sporirea îngrijorării - palpabile - a preşedintelui american.
Acest sondaj arată că numărul alegătorilor care apreciază că el ar trebui să fie destituit a crescut de la 37%, în urmă cu o săptămână, la 47%, la egalitate cu cei care consideră că nu ar trebui să fie destituit.
În mijlocul unei rafale de tweeturi pe un ton deosebit de agresiv, al 45-lea preşedinte al Statelor Unite l-a atacat cu virulenţă pe alesul democrat care supervizează această anchetă, Adam Schiff.
"Adam Schiff a făcut, în mod ilegal, o declaraţie FALSĂ şi teribilă despre discuţia mea cu preşedintele ucrainean (...). Trebuie să fie arestat pentru trădare?”, a lansat Trump, dând impresia unui preşedinte încolţit.
Democraţii au deschis în urmă cu o săptămână o anchetă împotriva miliardarului republican, în vederea destituirii. În cazul în care Camera Reprezentanţilor, aflată pe mâna opoziţiei, aprobă prin vot punerea sub acuzare ("impeachment") a miliardarului, Senatului, majoritar republican, îi va reveni sarcina să-l judece.
Donald Trump dă asigurări că discuţia la telefon, în vară, cu Volodimir Zelenski nu are nimic condamnabil. ”Acest apel era perfect”, a subliniat el în Biroul Oval, acuzându-l din nou pe avertizorul de integritate aflat la originea acestui scandal că a raportat elemente inexacte.
Congresmenii democraţi au trimis vineri primele somaţii în vederea prezentării la audieri, inclusiv şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, şi livrării unor documente necesare anchetei.
Pompeo se află între persoanele care au ascultat convorbirea la telefon, a confirmat luni pentru AFP un reprezentant de la Departamentul de Stat.
DUPĂ UCRAINA AUSTRALIA?
Alte convorbiri telefonice ar putea să-l bântuie pe Donald Trump şi să consolideze suspiciuni cu privire la folosirea puternicei diplomaţii americane în scopuri politice personale.
Potrivit NYT, Trump i-a cerut premierului australian Morrison, într-o convorbire telefonică recentă, să-l ajute pe secretarul său al Justiţiei Bill Barr să adune elemente cu scopul de a discredita ancheta Mueller.
La fel ca în cazul controversatei convorbiri ucrainene, Casa Albă ar fi limitat accesul - un demers rar - la transcrierea acestui apel telefonic la un grup mic de persoane.
Un purtător de cuvânt al Guvernului australian a confirmat marţi, într-un comunicat, că autorităţile de la Canberra sunt ”pregătite în continuare să ajute şi să coopereze în eforturile în vederea clarificării subiectelor vizate de o anchetă”.
”Premierul a confirmat din nou această dispoziţie într-o conversaţie cu preşedintele” american a adăugat purtătorul de cuvânt.
Lovit unde-l doare şi conştient că aceste evoluţii ar putea avea un impact asupra alegerilor prezidenţiale, peste 400 de zile, Donald Trump îşi multiplică atacurile.
El a repostat, în weekend, poze cu un predicator baptist din Texas, Robert Jeffress, unul dintre susţinătorii săi fervenţi.
”Dacă democraţii reuşesc să-l constrângă pe preşedinte să-şi părăsească postul, acest lucru va antrena o fractură demnă de Războiul Civil de care ţara noastră nu se va vindeca”, afirma pastorul.
Aleşii republicani fac, pentru moment, front unit în spatele său, însă unul dintre ei, Adam Kinzinger, un reprezentant din Illinois, şi-a exprimat indignarea.
”Nu mi-aş fi imaginat că o asemena frază poate fi repetată de un preşedinte”, a scris el pe Twitter. ”Este mai mult decât dezgustător”, a adăugat el.
Fostul senator republican Jeff Flake, un critic acerb al lui Trump, i-a îndemnat pe aleşii din partidul său să vorbească.
”Prietenii meirepublicani, a venit vremea să vă puneţi cariera în balanţă în numele principiilor voastre”, a scris el într-un editorial publicat luni în Washington Post (WP).
”Ţara noastră va avea alţi preşedinţi. Însă principiile, ele nu se pot schimba”, subliniază el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...