Şocul victoriei lui Donald Trump reprezintă o dură lovitură pentru Barack Obama, ales în urmă cu opt ani la Casa Albă cu un mesaj al speranţei şi promisiunea reconcilierii ţării, scrie AFP.
Din punct de vedere politic, înfrângerea lui Hillary Clinton reprezintă un revers pentru preşedintele democrat, în contextul în care a ieşit atât de mult în prima linie pentru fostul său secretar de Stat, străbătând America, punându-şi charisma în serviciul unei candidate care a dus o lipsă acută la acest capitol.
Însă dincolo de înfruntarea clasică dintre cele două mari partide americane, succesul miliardarului populist în vârstă de 70 de ani este dureros pentru Barack Obama.
Este ca şi cum acest preşedinte intelectual, calm şi măsurat, care revendica pur şi simplu o formă de optimism şi îndemna să nu se cedeze ispitei cinismului, a decriptat în mod greşit o parte a Americii, reflexele, fricile şi angoasele ei.
Este ca şi cum nu ar fi ştiut să ia temperatura acestei "alte Americi" - cea a albilor abandonaţi la marginea drumului, îngroziţi de vâltoarea mondializării şi de o societate care evoluează prea rapid pentru ei.
Pe termen scurt, preşedintele democrat, care îşi încheie al doilea mandat cu un nivel de popularitate impresionant, poate să-şi pună întebarea legitimă ce va mai rămâne din bilanţul său după un mandat al lui Trump.
Acesta din urmă a promis sus şi tare că va suprima sau deşira cea mai mare parte a reformelor sau progreselor lui emblematice - între altele, reforma asigurărilor pe caz de boală (Obamacare), lupta în domeniul modificărilor climatice - Trump a promis să anuleze acordul încheiat la Paris la sfârşitul lui 2015 -, acordul de liber-schimb Asia-Pacific
Al 44-lea preşedinte american a spus pe toate tonurile, inclusiv cu o virulenţă care nu-i era cunoscută, că magnatul în domeniul imobiliar este, în ochii săi, un pericol pentru democraţie.
"Noi nu ne putem permite să-l alegem pe acest tip! Nu e posibil! Nu este posibil!", a spus apăsat, la Las Vegas, cu câteva zile înainte de scrutin, rezumându-şi astfel sentimentele.
"Soarta ţării este în mâinile voastre", adăuga el câteva zile mai târziu, într-un registru mai solemn.
"NU ESTE POSIBIL!"
Politic, uman, este dificil să-ţi imaginezi două personaje publice mai diferite decât Barack Obama şi Donald Trump.
Şi în privinţa viziunii despre lume, bineînţeles. Dar şi faţă de femei, familie, bani, instituţii. Stil, exprimare, alegerea cuvintelor.
Obama, fiul unui kenyan şi unei americane, a ajuns până la prestigioasele universităţi Havard şi Yale. Trump a moştenit milioane de dolari de la tatăl său, a dezvoltat un imperiu bazat pe hoteluri, cazinouri şi optimizare fiscală.
Universitarului Obama îi plac raţionamentele lungi, structurate, uneori până la exces, discursuri cizelate. Omul de afaceri Trump este impulsiv, specialist în formule scurte, adesea agresive, uneori vulgare.
"Democraţia însăşi este în joc", repeta Obama în ultimele săptămâni de campanie, prezentând un rechizitoriu usturător împotriva candidatului republican.
"Eticheta este în joc în aceste alegeri. Toleranţa este în joc. Curtoazia este în joc. Onestitatea este în joc. Egalitatea este în joc. Bunăvoinţa este în joc", adăuga el schimbând tonul.
Barack Obama avea, de asemenea, motive ceva mai personale, să oprească ambiţiile politice ale capriciosului om de afaceri.
În 2011, Trump nu era candidat la Casa Albă, dar avea deja un gust pronunţat pentru lumina reflectoarelor, polemici şi teoriile complotului.
Luni de zile, omul de afaceri a alimentat o campanie vizând să pună la îndoială faptul că primul preşedinte de culoare al Statelor Unite nu s-a născut pe teritoriul american.
Exasperat - "n-avem timp pentru acest gen de prostii" -, Obama a organizat până la urmă o conferinţă de presă pentru a-şi da publicităţii actul de naştere complet.
Câteva zile mai târziu, el profita de prezenţa extravagantului miliardar la cina Asociaţiei corespondenţilor la Casa Albă pentru a spune, jubilând în mod evident, ceea ce crede despre personaj.
"Donaldul?", s-a amuzat el, "poate în sfârşit să se intereseze de adevăratele probleme: am părut cumva că am trimis un om pe Lună? Ce s-a întâmplat la Roswell?".
Cinci ani şi ceva mai târziu, Barack Obama se pregăteşte să-i lase locul în Biroul Oval - "o funcţie serioasă", a repetat el fără încetare - unui fost animator de reality-show care a alimentat, timp de ani de zile, o campanie de zvonuri cu conotaţii rasiste împotriva sa.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...