Viitorul ajutorului american al Ucrainei este în joc după acordul provizoriu în Statele Unite în vederea evitării unei paralizii a administraţiei federale (”shutdown”), în pofida faptului că preşedintele Joe Biden vrea să dea asigurări cu privire la susţinerea sa, relatează AFP.
La mai puţin de zece zile de la o vizită a preşedintelui ucrainan Volodimir Zelenski la Washington, compromisul la care s-a ajuns sâmbătă seara, în Congresul american, lasă de o parte un nou ajutor, căruia i se opun membri ai dreptei dure trumpiste.
Problema bugetului, extrem de politizată la Washington, afectează soarta asistenţei militare şi există temeri cu priviren la repercusiuni pe teren, la mii de kilometri distanţă.
Biden şi tabăra sa democrată susţin că America are datoria să ajute Ucraina să respingă invazia lansată de către preşedintele rus Vladimir Putin. În caz contrar, avertizează ei, autocraţii vor fi încurajaţi, pe viitor.
Duminică, democratul l-a îndemnat pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor Kevin McCarthy să înceteze ”să se joace” cu bugetul şi să accepte să se adopte o măsură separată cu privire la un ajutor suplimentar destinat Ucrainei cât mai rapid.
”Vreau să le spun aliaţilor noştri, poporului american şi poporului Ucrainei că puteţi conta pe susţinerea noastră. Nu vom abandona” Ucraina, a declarat el la Casa Albă.
Autorităţile ucrainene au reacţionat anunţând că ”cooperează activ” cu Washingtonul pentru a se asigura că primesc un nou ajutor.
Uniunea Europeană (UE) s-a declarat ”surprinsă”, prin vocea şefului diplomaţiei Josep Borrell, şi regretă ”profund decizia Statelor Unite”. ”Sper ca această decizie să nu fie definitivă şi ca Ucraina să continue să beneficieze de susţinerea Statelor Unite”, a declarat el.
ATMOSFERĂ POLARIZATĂ
Însă mesajul pe care această situaţie îl transmite lumii - şi anume că nu doar republicanii, ci şi unii democraţi sunt pregătiţi să sacrifice Ucraina pentru probleme de politică internă - este păgubos, apeciază analistul Brett Bruen, contactat de AFP.
”Asta ar trebui să-i îngrijoreze pe liderii de la Kiev şi cred că la Moscova sunt pe cale să sărbătorească semnalele potrivit cărora susţinerea noastră ar putea fi pe cale să slăbească”, declară acest fost diplomat american, preşedintele grupului Global Situation Room.
Ucraina este deja îngrijorată de ideea unei posibile întoarceri la Casa Albă a reprublicanului Donald Trump, care l-a elogiat, în trecut, pe Vladimir Putin.
Conducători democraţi au anunţat sâmbătă că se aşteaptă ca o măsură distinctă privind ajutorul Ucrainei să fie prezentată în zilele următoare.
Casa Albă a cerut iniţial ca legea finaţelor supusă votului aleşilor să includă un ajutor militar şi umanitar destinat Kievului în valoare de 24 de miliarde de dolari. Era neclar dacă noul ajutor cerut va fi aceeaşi sumă.
Iar într-o atmosferă politcă extrem de polarizată, această sarcină se anunţă foarte dificilă.
Cu un pic mai bine de un an înaintea alegerilor prezideţiale americane, problema ucraineană face cu regularitate obiectul unor polemici, al unor intrebări despre valul de ajutoare acordat de către Washington Kievului - şi anume o asitenţă militară în valoare de 43 de miliarde de dolari.
În Congres, se pregăteşte o luptă fratricidă.
Un reprezentant al dreptei dure, alesul din Florida Matt Gaetz - unul dintre opozanţii cei mai fermi ai acordării altor ajutoare Ucrainei - a anunţat că va depune o moţiune de destituire a lui Kevin McCarthy.
În cazul în care acesta din urmă va supravieţui votului, el are, la rândul său, propriile exigenţe.
”Mă voi asigura ca Ucrainei să-i fie furnizate arme, dar ei nu vor obţine (ajutoare) mari, dacă frontiera (americană) nu este sigură”, a declarat duminică CBS News McCarthy, referindu-se la ”criza migraţiei” din Statele Unite, denunţată de către tabăra sa.
OBOSEALĂ
În pofida faptului că Kevin McCarthy spune ”da” ajutării Ucrainei - probabil în cadrul unui acord cu democraţii pentru a reuşi să rămână preşedintele Camerei -, altă problemă se profilează, şi anume oboseala faţă de război.
La un an şi jumătate de la invazia rusă, scepticismul se extinde în rândul unor republicani moderaţi, care spun că nu vor să mai dea un ”cec în alb” Kievului.
Iar în contextul inflaţiei din Statele Unite, alegătorii americani par să aibă aceleaşi îndoieli.
Un sondaj ABC/Washington Post publicat la 24 septembrie arăta că 41% dintre persoanele intervievate considerau că Washingtonul face prea mult pentru a susţine Ucraina, în timp ce în februarie 33% erau de această părere, iar în aprilie 2022 14%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.