În urma turului de forţă al lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, republicanii şi-au păstrat controlul asupra Congresului, un rezultat strategic, care va permite majorităţii să implementeze deplin programul preşedintelui-ales populist, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prin deţinerea controlului atât asupra Casei Albe, cât şi a puterii legislative, republicanii vor avea capacitatea să abroge reformele preşedintelui Barack Obama şi mai ales controversata reformă a asigurărilor pe caz de boală supranumită "Obamacare".

Acesta a fost unul dintre leitmotivele campaniei lui Donald Trump, care va fi învestit pe 20 ianuarie ca al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Controlul asupra Senatului şi Camerei Reprezentanţilor îi vor permite de altfel să dirijeze procesul de numire a oficialilor guvernamentali de cel mai înalt rang şi a judecătorilor de la Curtea Supremă, o miză crucială pentru Statele Unite, în contextul în care această înaltă curte va stabili direcţia pe care o ia ţara în probleme sociale majore.

Republicanii - care au obţinut câteva succese decisive în Pennsylvania, North Carolina şi Wisconsin şi au limitat avansul democraţilor - deţineau până acum 54 de mandate în Senat, iar democraţii 46.

"Este o noapte mare pentru republicani, o dovadă a ceea ce putem înfăptui atunci când partidul nostru se uneşte", a jubilat preşedintele Partidului Republican Reince Priebus, citat într-un comunicat.

"Cu un Congres republican bine plasat şi cu Donald Trump la Casa Albă, ne putem apuca de muncă pentru a repara Washingtonul", adaugă el.

UNIRE

Însă acest rezultatul nu era prestabilit. Sondajele - dejucate magistral - preconizau cu două zile înainte de alegeri că democraţii lui Hillary Clinton urmau să-şi consolideze poziţia în Congres.

În Camera Reprezentanţilor, republicanii păreau miercuri pe cale să obţină 238 de mandate, iar democraţii 196, potrivit NBC.

Asta înseamnă că democraţii au obţinut încă opt mandate, insuficiente însă pentru a deveni majoritari în Camera inferioară, cu 435 de mandate în total.

În Senat, unde o treime din mandatele Camerei superioare au fost înnoite marţi, şi anume 34, democraţii aveau nevoie de cinci mandate.

Ei au înregistrat o victorie în Illinois, locul natal al lui Hillary Clinton, unde o fostă combatantă în Irak, Tammy Duckworth, l-a înfrânt pe senatorul republican în exerciţiu Mark Kirk.

Însă republicanii şi-au consolidat majoritatea printr-o serie de victorii, mai ales la Richard Burr în North Carolina şi a fostului candidat în alegerile primare, republicanul Marco Rubio.

Pentru o perioadă de timp considerat speranţa partidului la preşedinţie, tânărul lider, în vârstă de 45 de ani, aflat în plină ascensiune, a fost nevoit să se retragă în martie, nu fără amărăciune, în faţa lui Donald Trump.

"Dacă putem să fim în dezacord asupra (anumitor) problematici, nu putem să împărţim o ţară în care oamenii se detestă din cauza afilierii lor politice", a subliniat Rubio în discursul victoriei, la Miami, în fieful său din Florida.

"Întorcându-mă la Washington să muncesc împreună cu colegii mei, eu sper că (Washington) DC va putea să dea un exemplu mai bun în ceea ce priveşte rolul discursului politic în această ţară", a dat el asigurări pe un ton hotărât unificator şi împăciuitor.

Acelaşi ton pe care l-a afişat Donald Trump după ce a obţinut victoria la Casa Albă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.