Israelul şi-a stabilit ca obiectiv să distrugă mişcarea islamistă Hamas, însă viitorul Fâşiei Gaza este suspendat de scenarii în continuare vagi ale Israelului care visează să întrerupă orice legătură cu enclava palestiniană, analizează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Un singur lucru este clar. (Fâşia) Gaza nu va mai fi guvernată de Hamas atunci când se va termina războiul”, dă asigurări AFP un purtător de cuvânt al Guvernului israelian, Eylon Levy, în timp ce armata îşi accelerează pregătirile în vederea unei ofensive terestre.

În toate scenariile continuării conflictului, Israelul a anunţat doar un singur scop al represaliilor sale faţă de atacurile de la 7 octombrie pe teritoriul său ale mişcării islamiste, care aucis cel puţin 1.400 de oameni potrivit autorităţilor. şi anume ”aneantizarea Hamas”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Această grupare palestiniană a preluat puterea în Fâşia Gaza în 2007, la doi ani după retragerea israeliană din acest teritoriu şi în urma unei lupte cu Fattah, partidul preşedintelui Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas.

Micul teritoriu de 362 de kilometri pătraţi, cu 2,4 milioane de locuitori, este supus de atunci unei blocade terestre, maritime şi aeriene israliene şi egiptene.

Israelul, care controlează de facto frontiera Fâşiei Gaza, este considerat de către comunitatea internaţională responsabil de satisfacerea nevoilor de bază ale enclavei, de exemplu hrana.

”REALITATE NOUĂ”

Aflată sub bombardamentele israeliene neîntrerupte de trei săptămâni, care s-au soldat cu peste 4.600 de morţi, populaţia Fâşiei Gaza - dintre care aproximativ 80% are deja statutul de refugiaţi - se teme că va fi nevoită să fugă la sfârşitul acestui război - poate către Egipt - şi să cunoască o nouă "Nakba" (catastrofă), ca exodul din 19448.

Israelul nu a precizat ce se va întâmpla cu Fâşia Gaza în cazul în care îşi atinge scopul războiului.

”Discutăm cu partenerii noştri despre posibilităţi”, declară AFP purtătorul de cuvânt al Guvernului israelian.

În ultimii16 ani, Guvernul israelian nu a avut niciodată în vedere să răstoarne pur şi simplu Hamas, în pofida precedentelor războaie din Fâşia Gaza.

Singura certitudine este că Israelul nu a evocat niciodată posibilitatea unei noi cuceriri militare şi cu atât mai puţin civile a enclavei.

Iar nimeni nu vede Israelul asumându-şi responsabiliatea unei poveri financiare şi a pericolului unui control direct ale celor 2,4 milioane de palestinieni.

Din contră, scopul ultim al Israelului este ”sfârşitul responsabilităşilor Israelului cu privire la soarta Fâşiei Gaza şi implementarea unei noi realităţi a securităţii pentru cetăţenii Israelului” şi ai ”regiunii”, declara pentru prima oară vineri ministrul Apărării Yoav Gallant, într-o şedinţă de informare în Parlament.

Israelul ar vea ”să predea cheile” Fâşiei Gaza unei părţi terţe - care ar putea fi  Egiptul -, fără nicio garanţie că Cairo ar putea accepta acest scenariu - respins de decenii -, decriptează pentru AFP o sursă de la Ministrul de Extene, care vrea să rămână anonimă.

Niciun guvern arab sau musulman nu s-a arătat interesat de acest lucru în acest stadiu,.

Altă opţiune, susţinută de de şefful opoziţiei israeliene Yair Lapid, ar fi o întoarcere în Fâşiei Gaza a adminstraţiei AP, cu care israelul cooperează în gestionarea Cisiordaniei ocupate.

”Însă există puţine speranţe ca AP, deja extrem de nepopulară, să se poată întoarce în Fâşia Gaza în urma unei invazii israeliene şi să nu fie tratată ca un inamic”, estimează într-o notă experţi de la Crisis Group.

AMERICANII, DE NEOCOLIT

Opţiunea unei tutele internaţionale mixte - un atelaj hibrid - s-ar putea să fie pusă pe masă.

”Opţiunea favorită a israelienilor şi americanilor ar fi o structură internţaională cu Autoritatea Palestiniană şi, de exemplu, fonduri saudite, cu o asistenţă americană sau sau europeană în privinţa administraţiei”, avansează un analist, Eitan Shamir, directorul  Begin-Sadat Center for Strategic Studies.

Însă, în opinia sa, ”în (Fşia) Gaza se va întâmpla mai ales ceea ce vor fi decis americanii”, precizează el.

După masacrele de la 7 octombrie, în sudul Israelului, de unde peste 200 de persoane au fost răpite de Hamas, Washingtonul şi reafişat susţinerea faţă de Israel şi a promis un ajutor militar de aproape 15 miliarde de dolari.

”Americanii au intrat în Cabinetul nostru de Război şi putem spune că ei sunt cei care supervizează operaţiunile, eventual că ei sunt cei care fac babysitting-ul Cabinetului”, declară Shamir.

Însă Joe Biden nu a afişat niciun plan cu privire la Fâşia Gaza după o eventuală invazie şi cere Isrelului să se gândească la ceea ce urmează.

”Există diverse idei despre ceea ce ar putea urma, dar totul trebuie să se rezolve chiar dacă Israelul se confruntă cu ameninţarea actuală”, a subliniat duminică secretarul de Sta american Antony Blinken.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.