Presa de la Chişinău se întreabă dacă agenţii ruşi interceptează instituţiile Republicii Moldova prin intermediul antenelor instalate pe clădirile ambasadei, după ce au fost observate foarte multe astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice ruse. Ambasada are sediul pe bulevardul Ştefan cel Mare, principala arteră din capitala moldoveană, unde se află şi Guvernul, Parlamentul şi Preşedinţia Republicii Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ruşii şi-au umplut Ambasada de la Chişinău cu o mulţime de antene, capabile să capteze orice tip de semnale la distanţă lungă. Echipamentele pot colecta informaţii sensibile pentru securitatea ţării, avertizează experţii. 

Jurnal TV din Republica Moldova şi site-ul independent rus The Insider au identificat, în cadrul unei investigaţii, 28 astfel de dispozitive instalate pe acoperişurile celor două clădiri ale misiunii diplomatice de pe bulevardul Ştefan cel Mare. Numărul e aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află principalele instituţii ale Uniunii Europene şi NATO.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În aprilie, jurnaliştii mai multor publicaţii din Europa au publicat o investigaţie despre echipamentele de comunicaţii şi spionaj montate pe acoperişurile ambasadelor Rusiei din Occident. În vârful clasamentului se afla reprezentanţa de la Bruxelles, pe al cărei acoperiş erau 17 antene, a relatat ziarul „Le Monde”. Jurnaliştii francezi susţineau că Bruxelles-ul a devenit una dintre principalele ţinte ale spionilor ruşi, deoarece acolo se află sediile Uniunii Europene şi ale NATO. Pornind de la această anchetă,

Jurnal TV a descoperit că ambasada rusă de pe bulevardul Ştefan cel Mare surclasează detaşat capitala Belgiei. Cele mai multe antene, 13, sunt antene parabolice. Sunt şi o serie de echipamente de frecvenţă înaltă, foarte înaltă sau ultra înaltă, care, conectate la tehnică specială, sunt capabile, potrivit specialiştilor, să intercepteze conversaţii de pe telefonul mobil, date WI-FI şi comunicaţii la distanţă lungă. Şi toate aceste tehnologii funcţionează în apropiere de principalele instituţii ale statului moldovean. Între Ambasada Rusiei şi Parlament sunt, de pildă, circa 800 de metri.

Un alt mister sunt nişte „magazii” mici, care răsar pe acoperiş. Arată ca nişte containere. Astfel de „colibe” există în Bulgaria, Cehia, Germania, Spania, Grecia, Malta, Portugalia, România şi Suedia, se arată în ancheta jurnaliştilor europeni. „Aceste magazii ar ascunde cele mai sensibile dispozitive de supraveghere şi merită maximă atenţie”, este opinia unui general din Polonia, consultat de „VSquare”.

Echipamentele instalate de Rusia în aceste containere pot fi utilizate în special pentru a intercepta comunicaţiile telefonice prin satelit, dar şi comunicaţiile aeronautice, maritime, militare şi ale poliţiei, au spus experţii consultaţi de autorii investigaţiei europene din aprilie. De asemenea, pot transmite informaţii către nave militare ruseşti. Conectate la tehnica specială amplasată în incinta ambasadei sau în misterioasele containere, cu ajutorul antenelor pot fi operate atacuri cibernetice asupra reţelelor guvernamentale.

Echipa de investigaţie a Jurnal TV, în colaborare cu jurnaliştii de la The Insider, a aflat cum funcţionează schema rusească şi cine sunt exponenţii acesteia la Chişinău.

De pildă, „duminică, 14 mai 2023, în loc să se odihnească, angajatul Oficiului ataşat pe apărare al Ambasadei ruse la Chişinău, Pavel Iacunin, se află pe acoperişul reşedinţei ce aparţine misiunii diplomatice. După mai multe estimări, ataşatul apărării asamblează manual o antenă şi o aşază aşa ca să aibă un semnal mai bun. După o oră de aşteptare, o ajustează din nou. Coincidenţă sau nu, dar tot în acea zi, în Autonomia Găgăuză se desfăşura turul doi al alegerilor pentru funcţia de başcan”, arată Jurnal TV.

Un alt exemplu vine la 1 iunie 2023. „O altă zi memorabilă în calendar. Republica Moldova găzduieşte summitul Comunităţii Europene. La Chişinău au venit lideri din 45 de ţări de pe continentul european. Dar iată că şi în ziua aceasta, un angajat al personalului tehnic al misiunii diplomatice îşi face apariţia pe acoperiş. Ca şi în primul caz, acesta scoate o antenă. Un exerciţiu similar îl făcuse cu o săptămână mai înainte, fiind însoţit de un coleg” - arată Jurnal TV.

„Adevărul e că nu am reuşit să găsim probe suficiente care ar demonstra că între evenimentele menţionate şi activităţile diplomaţilor de pe acoperişul reşedinţei există o relaţie de cauză-efect, dar, în posesia noastră au ajuns o serie de filmări, care dovedesc că în ultimii doi ani, manipulări similare cu toate tipurile de dispozitive ce se află acolo sus se întâmplau regulat, iar cei care le-au operat sunt angajaţi a două structuri de spionaj din Federaţia Rusă. Cu ajutorul jurnaliştilor de la publicaţia „The Insider” am reuşit să stabilim identităţile lor adevărate”, explică Jurnal TV.

„Aşadar, pe surse din FSB am confirmat că Pavel Iacunin (...) este de fapt un agent al Direcţiei Principale de Informaţii, cunoscută ca GRU, iar funcţia de angajat al Oficiului ataşat al apărării pe care o deţine e doar un paravan. The Insider a descoperit că Iacunin a absolvit Universitatea Militară de Radioelectronică din Cerepoveţ. Alţi doi ofiţeri GRU trimişi la Chişinău în misiune sunt al doilea secretar al ambasadei, Aleksandr Vasinovici, şi ataşatul Vitalie Renev. Ambii apar în imagini surprinse la 18 iulie. De ce doi diplomaţi de rang înalt, care în plină zi de lucru ar trebui să se afle în birou, stau pe acoperişul plin cu antene al clădirii de vizavi?” - se întreabă Jurnal TV.

Întreaga investigaţie poate fi citită AICI.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.