Avertizorul de integritate Julian Assange a pledat marţi, în prima sa intervenţie în public de la ieşirea din închisoare, în faţa unei Comisii a Consiliului Europei (CoE), în favoarea libertăţii de a informa şi s-a prezentat drept persecutat de către Statele Unite, relatează AFP.
Fondatorul WikiLeaks, care şi-a petrecut ultimii 14 ani de viaţă mai întâi închis în Ambasada Ecuadorului la Londra, iar apoi în detenţie la Belmarsh, o închisoare din apropierea capitalei britanice, a sosit la ora locală 8.00 (9.00, ora României) la sediul CoE, la Strasbourg, în estul Franţei.
Audiat de către o Comisie care anchetează cu privire la ”detenţia şi condamnarea lui Julian Assange şi efectele acestora de descurajare asupra drepturilor omului”, el a fost aplaudat când s-a aşezat în faţa membriulor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) şi a ridicat pumnul ca reacţie.
”Regret amploarea terenului pierdut în această perioadă. Cât de stigmatizat a fost adevărul, atacat, slăbit şi diminuat, Văd şi mai multă impunitate, secret, represalii pentru că se spune adevărul şi şi mai multă autocenzură”, a declarat el într-o lungă alocuţiune introductivă.
”Vreau să fiu perfect clar: eu nu sunt liber azi pentru că sistemul a funţcionat. Sunt liber azi, după ani de încarcerare, pentru că am pledat vinovat că am făcut jurnalism”, a continuat el.
PERSECUTAT DE SUA
În iunie, el a încheiat o înţelegere cu justiţia americană, care cerea extrădarea sa şi îl ameninţa cu o lungă pedeapsă cu închisoare. În baza acestei înţelegeri prin care a pledat vinovat, el a fost condamnat la o pedeapsă echivalentă cu anii de detenţie provizorie, cu privire la obţinerea şi divulgarea unor informaţii despre securitatea naţională şi, în acest fel, a fost eliberat.
El s-a întors atunci în Australia, iar soţia sa a anunţat că are nevoie de intimitate şi de timp pentru a se reface.
Însă, în faţa membrilor CoE, din care fac parte 46 de ţări semnatare ale Convenţiei europene a drepturilor omului - inclusiv Regatul Unit, unde a fost încarcerat şi s-a opus constant extrădării sale - el s-a prezentat ca fiind persecutat de către Statele Unite şi contraspionajul american din cauza activităţii sale la WikiLeaks.
El a revenit asupra istoriei acestui site pe care a publicat, începând din 2010, sute de mii de documente clasificate atât cu privire la activităţi militare şi diplomatice ale Statelor Unite, cât şi la relatări ale unor execuţii extrajudiciare şi colectării de informaţii împotriva aliaţilor Washingtonului.
”ASIGURAREA CĂ LUMINA ŞI LIBERTATEA NU SLĂBESC NICIODATĂ”
Aceste activităţi l-au transformat într-o figură a libertăţii de exprimare în rândul susţinătorilor săi şi într-un blogger imprudent care a pus în pericol vieţi şi a compromis grav securitatea Statelor Unite, în rândul criticlor săi.
El a declarat că înţelegerea prin care a pledat vinovat împiedică angajarea unor noi proceduri judiciare în Statele Unite.
”Acesta este motivul pentru care este atât de important ca (...) instituţii care creează norme, ca APCE, să acţioneze pentru ca să fie clar că ceea ce mi s-a întâmplat mie să nu li se întâmple şi altora”, a subliniat el.
”Să ne angajăm toţi să ne facem partea pentru a asigura că lumina şi libertatea nu slăbesc niciodată, căutarea adevărului continuă şi că interesele unei mâini de persoane nu fac să tacă vocile celor mai numeroşi”, a cerut el.
Pledoarea sa i-ar putea pune în încurcătură o cerere de graţiere prezidenţială pe care i-a adresat-o lui Joe Biden.
APCE, alcătuită din aleşi desemnaţi de parlamentele celor 46 de state membre, urmează să dezbată miercuri în urma acestei audieri.
Această dezbatere are la bază un raport întocmit de către islandeza Thorhildur Sunna Aevarsdottir din Partidul Piraţilor, care cataloghează drept ”disproporţionate” urmăririle şi condamnările australianului în vârstă de 53 de ani, pe care-l prezintă drept un ”deţinut politic”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...