Mai mult de 12 state europene, inclusiv România, cărora li s-au alăturat Australia şi Canada, au cerut miercuri Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) să decidă că are jurisdicţie în cazul intentat de Kiev, care susţine că Rusia a încălcat prevederile Convenţiei privind genocidul atunci când a invadat Ucraina, relatează Reuters.
Ucraina a sesizat Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU pentru disputele dintre state, la câteva zile după ce Rusia a lansat un război la scară largă, la 24 februarie anul trecut.
Kievul susţine că Rusia a abuzat de Convenţia ONU privind genocidul din 1948, adoptată în urma celui de-al Doilea Război Mondial, afirmând că invazia a fost justificată, pentru a opri un presupus genocid în estul Ucrainei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Germania le-a spus judecătorilor că ţările "cred cu tărie" că instanţa are jurisdicţie în această speţă. Reprezentanta Germaniei, Wiebke Ruckert, a declarat că ţara sa este foarte interesată de modul în care este interpretat tratatul privind genocidul, "nu în ultimul rând având în vedere trecutul nostru", a menţionat ea.
Aproximativ 150 de state au semnat Convenţia şi, ca atare, sunt interesate de modul în care aceasta ar trebui interpretată de către instanţă.
Un număr fără precedent de state au intervenit în acest caz la CIJ, într-o demonstraţie puternică de susţinere a Kievului.
Luni, Rusia a cerut instanţei să respingă cazul, susţinând că argumentele juridice ale Kievului sunt "iremediabil greşite" şi că Moscova nu a invocat de fapt tratatul privind genocidul atunci când a folosit termenul de genocid.
32 de state se vor adresa instanţei, toate în sprijinul Ucrainei, care doreşte ca CIJ să meargă mai departe şi să audieze cazul pe fond şi să constate că Rusia trebuie să plătească despăgubiri.
Ucraina susţine că nu a existat niciun risc de genocid în estul Ucrainei, unde se luptă cu forţele susţinute de Rusia din 2014. Convenţia defineşte genocidul ca fiind crimele comise "cu intenţia de a distruge, în totalitate sau parţial, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, ca atare".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...