Candidaţi la preşedinţie au pierdut de cinci ori în istoria Statelor Unite votul popular şi au devenit preşedinţi, cel mai recent în 2016. ”Însă poate fi Donald Trump primul care să o facă de două ori?”, se întreabă The Associated Press, care prezintă cele cinci cazuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

1824: Andrew Jackson a obţinut pluralitatea în votul popular şi în Colegiul Electoral, însă nu şi majoritatea, iar Camera Reprezentanţilor a fost chemată să se pronunţe. Ceilalţi  trei candidaţi, la fel ca Jackson, erau membri aii Partidului Democrat-Republican - John Quincy Adams, William Crawford şi Henry Clay. Clay l-a susţinut pe Adams, care a obţinut astfel victoria şi l-a numit secetar de Stat. Iritat de acest ”târg corupt”, Jackson a părăsit Senatul şi a candidat din nou la preşedinţie în 1828. De acea dată a învins cu uşurinţă.

1876: Democratul Samuel Tilden a obţinut cu peste 200.000 de voturi mai multe decât republicanul Rutherford B. Hayes. Însă avea nevoie de 185 de voturi în Colegiul Electoral şi a obţinut doar 184, iar Hayes 165. Au fost disputate 20 de voturi în Florida, Louisiana, Oregon şi South Carolina. Congresul a înfiinţat o comisie alcătuită din reprezentanţi ai ambelor părţi, pentru a hotărî învingătorul. La 2 martie, cu trei zile înainte de învestire, comisia l-a ales pe Hayes, un compromis acceptat de democraţi în schimbul promisiunii retragerii trupelor din Sud, punând capăt Reconstrucţiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

1888: Campania a fost plină de corupţie, inclusiv de acuzaţii de cumpărarea voturilor şi suprimarea voturilor unor afroamericani. Preşedintele democrat Grover Cleveland l-a înfrânt pe republicanul Benjamin Harrison cu peste 90.000 de voturi, însă a fost înfrânt în Colegiul Electoral cu 233 de voturi la 168. Cleveland s-a  întors la preşedinţie în următoarele alegeri.

2000: Republicanul George W. Bush a fost înfrânt în votul popular de democratul Al Gore, cu peste 500.000 de voturi. Însă votul în Colegiul Electoral a fost strâns, iar totul s-a redus la Florida, unde o reumărare s-a transformat în litigii cu privire la inscripţiile de pe buletinele de vot individuale. La 12 decembrie, Curtea Supremă americană a oprit reumărarea voturilor după ce Bush s-a desprins în Florida, iar fostul guvernator al Texasului a fost desemnat preşedinte. Bush a obţinut 271 de voturi ale marilor electori, iar Gore 266.

2016: Donald Trump a obţinut în Colegiul Electoral 304 voturi, iar Hillary Clinton 227, însă a fost înfrânt în votul popular cu 2,8 milioane de voturi. Numărul alegătorilor a crescut în timp, însă Trump a pierdut votul popular cu cea mai mare marjă cu care a fost aes vreun preşedinte.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.