Independentul Alexander Van der Bellen a declarat duminică seara că victoria obţinută cu un avans considerabil în alegerile prezidenţiale demostrează că austriecii susţin în continuare un mesaj al ”libertăţii, egalităţii şi solidarităţii” promovat de campania sa în raport cu retorica rivalului extremist Norbert Hofer, transmite The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Alexander Van der Bellen (72 de ani) a precizat că îşi va concentra toate acţiunile ca preşedinte în încercarea de a unifica o naţiune, care a fost puternic divizată între liberalii moderaţi şi cei care au votat pentru euroscepticul Norbert Hofer.

Rezultatele finale sunt aşteptate abia luni, după numărarea celor 500.000 de voturi prin corespondenţă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
CITEȘTE ȘI Alegeri prezidenţiale în Austria: Primele exit-poll-uri indică un avans de 7,2% pentru independentul Alexander Van der Bellen. Norbert Hofer l-a felicitat pentru victorie pe rivalul său - UPDATE

Ministrul de Interne a precizat că cele mai multe voturi exprimate duminică la urne au fost deja numărate, iar independentul a reuşit să obţină 53,3% din sufragii.

În schimb, primele exit-poll-uri indicau că Alexander Van der Bellen a obţinut 53,6% din voturi, în vreme ce prezidenţiabilul extremei-drepte nu a reuşit să strângă decât 46,4% din sufragii. Diferenţa dintre cei doi candidaţi austrieci este mult mai mare decât în primul scrutin prezidenţial.

Extremistul Norbert Hofer şi-a recunoscut deja înfrângerea şi l-a felicitat pe rivalul său independent.

Alexander Van der Bellen este profesor universitar şi economist pensionat, care i-a reprezentant pe Verzi timp de 18 ani în Parlamentul Austriei. În 2012, acesta şi-a părăsit poziţia de parlamentar pentru a se alătura consiliului local din Viena.

Tatăl politicianului austriac s-a născut în Rusia într-o familie de imigranţi originari din Olanda. Mama lui Van der Bellen s-a născut în Estonia, de unde a fugit în momentul invaziei Armatei Roşii. Iniţial, familia s-a mutat în Germania, iar ulterior s-a stabilit în Austria.

Alexander Van der Bellen este considerat mult prea stângist de cei mai mulţi politicieni conservatori, dar nu destul de radical de către militanţii Verzi. Acesta şi-a petrecut prima parte a carierei politice de partea social-democraţilor. Ulterior, el a condus timp de peste un deceniu formaţiunea Verzilor. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.