Alexandr Stoianoglo, candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la alegerile prezidenţiale de duminică, neagă orice implicare în cumpărarea de voturi, susţinând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală. În plus, el susţine că dacă ar mai fi fost procuror general, „nu ar fi admis finanţarea ilegală a partidelor de către Ilan Şor”. Aceste declaraţii, făcute joi seara, au intervenit după ce o investigaţie sub acoperire a „Ziarului de Gardă” a arătat că reţeaua lui Şor a fost mobilizată să-l susţină pe Stoianoglo în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În acelaşi timp, în intervenţia sa de joi, Alexandr Stoianoglo contraatacă şi acuză guvernarea actuală că ar fi „creat condiţii şi ar fi permis” desfăşurarea schemei de corupere electorală organizată de oligarhul fugar Ilan Şor, în scopul fraudării scrutinului din 20 octombrie. Răspunsul a fost oferit pentru NewsMaker într-o transmisiune live pe reţelele sociale şi a venit după ce contracandidata sa, actuala preşedintă Maia Sandu, l-a provocat să condamne public „ilegalitatea grupului criminal Şor” şi să ceară cetăţenilor „să nu se lase folosiţi pentru a destabiliza situaţia” şi să nu ia mită electorală.

„Nu am cumpărat niciodată voturi. Vă asigur, şi spun cu toată responsabilitatea, că acest lucru nu a fost făcut la aceste alegeri, nici din partea mea – pentru că sunt om al legii, nici din partea Partidului Socialiştilor. Dar aş dori să îndemn pe toată lumea să se îndepărteze de declaraţiile politice, de faptul că vedem în fiecare persoană un hoţ şi un corupt. Astăzi, astfel de declaraţii sunt periculoase pentru societatea noastră. Ele împart societatea noastră pe criterii politice. Fixarea cumpărării de voturi ţine de competenţa organelor de drept. Şi numai organele de drept au dreptul să facă astfel de declaraţii. În plus, încălcările de acest tip nu ar trebui doar înregistrate, ci şi prevenite. Aceasta este principala funcţie a organelor de drept. Atunci când nu o facem la timp, o prezentăm doar în timpul campaniei electorale şi o facem selectiv, atunci obţinem aceste rezultate. Actuala guvernare a permis toate aceste fenomene în procesul electoral. Putem da vina pe Şor sau pe altcineva pentru acest lucru. Însă anume actuala guvernare a creat condiţiile şi a permis ca acest lucru să se întâmple”, a declarat Alexandr Stoianoglo.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Întrebat cum ar acţiona împotriva reţelei de corupere electorală, dacă ar deţine funcţia de procuror general, el a afirmat că astfel de „scandaluri cu finanţare ilegală” nu ar exista sub mandatul său, criticând autorităţile actuale pentru pretinsă lipsă de acţiune: „Şor, din câte ştiu, nu este în ţară de cinci deja, în tot acest timp ţara este condusă de voi. Cum aţi permis să se întâmple asta? Pentru acest lucru trebuie să poarte responsabilitate doar actuala guvernare”, a replicat contracandidatul Maiei Sandu, referindu-se la partidul PAS, care este la guvernare şi care o susţine pe şefa statului.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, Maia Sandu, candidata PAS, a obţinut 42,49% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo, susţinut de PSRM, 25,95%. Cei doi se vor confrunta în turul al doilea, duminică, 3 noiembrie. Dublul scrutin s-a desfăşurat însă pe fondul unor suspiciuni şi dovezi că Ilan Şor a pus la cale o schemă de corupere a alegătorilor şi cumpărare de voturi, care ar explica de ce, contrar sondajelor preelectorale, referendumul proeuropean a trecut la limită, graţie voturilor diasporei.

Conform datelor preliminare, organizaţia „Şor” ar fi mobilizat peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri prin PSB Bank, o bancă sancţionată internaţional. Procurorii estimează că numărul celor implicaţi ar putea depăşi 300.000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificaţi 39 de milioane de dolari care au circulat prin reţea.

Joi, Ziarul de Gardă a publicat partea a doua a unei investigaţii jurnalistice sub acoperire, care arată că Ilan Şor l-ar susţine în turul II al alegerilor prezidenţiale pe Alexandr Stoianoglo. Ancheta jurnalistică arată că dacă înainte de 20 octombrie ţintele reţelei lui Ilan Şor au fost referendumul şi deturnarea cursului european al Republicii Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, chiar şi după ce zeci de lideri au fost percheziţionaţi, reţinuţi şi arestaţi, reţeaua a fost mobilizată să-l susţină pe Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiştilor lui Igor Dodon. 

Jurnalista sub acoperire Natalia Zaharescu s-a infiltrat în reţeaua lui Şor, a primit bani ca să participe la o întâlnire electorală cu două zile înainte de turul întâi al alegerilor prezidenţiale, chiar în centrul capitalei, a primit indicaţii pe cine să voteze cu o zi înainte de scrutin, a fost somată cu argumente false să aleagă „NU” la referendum, chiar pe 20 octombrie, şi, în final, i s-a dictat pe cine să voteze în turul doi al prezidenţialelor. 

Într-o înregistrare video publicată pe reţelele sociale, preşedinta Maia Sandu a venit, joi, cu un îndemn către contracandidatul ei Alexandr Stoianoglo: „Domnule Stoianoglo, mereu vorbiţi despre respect faţă de lege şi drepturile cetăţenilor. Dar jocurile în care astăzi aţi fost introdus sunt absolut ilegale şi foarte periculoase pentru cetăţenii ţării noastre. Cei care cu orice preţ vă împing la postul de preşedinte al ţării au planuri rele faţă de Moldova. Nu trebuie să vă prefaceţi că nu înţelegeţi asta. Vă îndemn să condamnaţi public ilegalitatea grupului criminal „Şor”, care vă sprijină activ campania electorală. Să vă adresaţi cetăţenilor cu un apel să nu se lase folosiţi pentru a destabiliza situaţia din ţara noastră şi pentru a nu pune în pericol situaţia oamenilor. Să vă adresaţi oamenilor să nu ia mită pentru alegeri şi să spuneţi concret că mita primită este o crimă”, l-a provocat Maia Sandu pe Stoianoglu într-un mesaj rostit în limba rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.