Toţi cei foşti zece secretari ameriani ai Apărării în viaţă se pronunţă într-un material publicat în cotidianul The Washington Post (WP) împotriva oricărei implicăria forţelor armate în tranziţia politică în curs şi-l îndeamnă pe Donald Trump să respecte rezultatul alegerilor prezidenţiale de la 3 noiembrie, în care Joe Biden a obţinut o voctorie zdrobitoare, relatează AFP.
Cei foşti zece şefi ai Pentagonului - Ashton Carter, Leon Panetta, William Perry, Dick Cheney, William Cohen, Donald Rumsfeld, Robert Gates, Chuck Hagel, James Mattis şi Mark Esper - îndeamnă în această scrisoare deschisă Departamentul Apărării să se angajeze în favoarea unui transfer paşnic al puterii.
Ei fac acest apel în contextul în care Congresul urmează să certifice miercuri faptul că democratul Joe Biden a obţinut o victorie în alegerile de la 3 noiembrie şi urmează să-i succeadă la putere lui Donald Trump la 20 ianuarie.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Încercări de a implica forţele armate americane în rezolvarea litigiilor electorale ne-ar antrena pe un teren periculos, ilegal şi neconstituţional. Funcţionarii civili şi militari care ar ordona sau ar executa asemenea măsuri ar fi responsabili, inclusiv penal, de grave consecinţe ale faptelor lor asupra republicii noastre”, scriu semnatarii, dintre care doi - James Mattis şi Mark Esper - au fost nominalizaţi de către Donald Trump.
În contextul în care Congresul urmează să ceritfice miercuri rezultatul alegerilor prezidenţiale, Donald Trump continuă să susţină că el este cel care a obţinut o victorie şi că victoria lui Joe Biden - recunoscută de către marii electori - a fost obţinută prin fraudă.
Câteva zeci de recursuri în justiţie ale taberei Trump împotriva rezultatelor alegerilor au fost respinse de către tribunale americane în ultimele luni.
Foştii secretari ai Apărării relevă că, mai puţin în cazul alegerii în 1860 a lui Abraham Lincoln, urmată de secesiunea statelor sclavagiste din Sud şi de Războiul Civil, Statele Unite deţin un număr-record de tranziţii paşnice.
”Anul acesta ar trebui să nu existe o excepţie”, subliniază ei.
”Alegerile noastre au avut loc. Renumărări şi audituri au fost efectuate. Contestările legale au fost examinate de către tribunale. Guvernatorii au certificat rezultatele. Iar Colegiul Electoral a votat. Vremea contestării rezultatelor a trecut; vremea numărării oficiale a voturilor Colegiului Electoral, aşa cum este prevăzută de către Constituţie şi lege, a venit”, scriu cei zece.
Semnatarii nu citează motivul care i-a determinat să intervină în mod public.
Însă clasa politică de la Washington a fost tulburată în ultima vreme de informaţii dezvăluite de presă potrivit cărora posibilitatea instaurării legi marţiale ar fi fost evocată în cadrul unei reuniuni la Casa Albă.
Aceste informaţii au fost dezminţite însă de către Donald Trump.
Semnatarii apelului, care provin din cele două mari partide politice americane, îi îndeamnă pe secretarul Apărării interimar în exerciţiu Christopher Miller şi pe toţi conducătorii din cadrul Departamentului Apărării să faciliteze tranziţia către administraţia preşedintelui ales Joe Biden.
”Ei trebuie să se abţină de la orice acţiune politică ce ar submina rezultatul alegerilor sau care ar compromite succesul noii echipe”, subliniază foştii şefi ai Pentagonului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...