Locuitorii statului american Georgia votau marţi, în urma unei campanii extraordinare în care s-au mobilizat Donald Trump şi Joe Biden, într-un dublu scrutin parţial la Senat care va avea un impact asupra primilor ani la putere ai noului preşedinte democrat, relatează AFP.
Alegătorii votau începând de la ora locală 7.00 (14.00, ora României) în acest stat din Sudul american. Alegerile se anunţă strânse, iar rezultatul definitiv ar putea fi cunoscut abia peste câteva zile.
Mobilizarea se ridică la înălţimea mizei. Aproape 500 de milioane de dolari au fost investiţi în spoturi de campanie, iar preşedinţii ales Joe Biden şi în exerciţiu Donald Trump au intrat în ring pentru a-şi susţine candidaţii.
În cazul în care cei doi candidaţi democraţi - Jon Ossoff şi Raphael Warnock - îi înfrâng pe senatorii republicani în exerciţiu - David Perdue şi Kelly Loeffler -, Senatul va trece sub controlul democraţilor.
La instalarea sa la Casa Albă, la 20 ianuarie, Joe Biden va putea, astfel, să conteze pe un Congres în întregime democrat şi să-şi pună programul în aplicare.
Acest ”singur stat poate schimba traiectoria nu doar a următorilor patru ani, ci a viitoarei generaţii”, a subliniat luni, la un miting de campanie, la Atlanta, Joe Biden.
Această perspectivă îi îngrijorează profund pe republicani, care au agitat spectrul unui guvern ”radical” şi ”socialist” până în ultimele momente ale campaniei, marcată de un mare miting al lui Donald Trump.
Aceste alegeri parţiale ar putea fi ”ultima voastră şansă de a salva America aşa cum o iubim noi”, a tunat preşedintele republican, care refuză, la peste două luni de la algerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, să-şi recunoască înfrângerea.
În pofida unor presiuni şi indignării sale, autorităţile republicane din Georgia susţin că victoria lui Joe Biden este dovedită.
Însă, la Dalton, un fief rural conservator, în nord-vestul Georgiei, susţinătorii miliardarului newyorkez veniţi să-l vadă luni seara (ora locală) se declarau convinşi că el a ”câştigat” alegerile şi denunţau, la fel ca acesta, ”fraude masive”, care nu au fost dovedite.
Aceste acuzaţii nu-i împiedică, însă, să voteze marţi cu senatorii republicani, considerând miza prea importantă.
”Pentru că eu cred în libertate şi nu cred în socialism”, explică Kimberley Hauri, o contabilă, în vârstă de 50 de ani, venită de la Atlanta să-l vadă pe Donald Trump.
Cei doi senatori republicani sunt, în mod teoretic, favoriţi în acest stat conservator.
David Perdue nu a obţinut o victorie în primul tur, însă a obţinut aproape 50% din voturi, împotriva lui Jon Ossoff.
Kelly Loeffler ar putea beneficia de numeroase voturi de la un rival republican cu care şi-a împărţit susţinătorii în prima rundă, împotriva lui Raphael Warnock, care s-a clasat primul.
COT LA COT
Însă democraţii speră să învingă, galvanizaţi de victoria lui Joe Biden în acest stat, la 3 noiembrie, o premieră din 1992.
Ei speră la o mobilizare importantă a alegătorilor de culoare, un electorat-cheie pentru democraţi.
Republicanii moderaţi sau alegătorii ”independenţi” ar putea, în schimb, să se simyă descurajaţi să participe la alegeri de toate acuzaţiile de fraudă, în detrimentul republicanilor.
Peste trei milioane de algători - dintre cei aproximativ şapte milioane înscrişi - au votat anticipat - un record în cadrul unor alegeri parţiale la Senat în Georgia. Aceste buletine indică o mobilizare democrată mai mare, însă republicanii urmează să voteze mai ales marţi.
Astfel este dificil să se prevadă rezultatul scrutinului, iar rarele sondaje îi prezintă pe candidaţi cot la cot.
La o zi după aceste alegeri parţiale, Congresul se reuneşte miercuri pentru a înregistra în mod oficial votul marilor electori în favoarea lui Joe Biden - 306 la 232.
Rezultatul acestei obligaţii constituţionale - care este de obicei o simplă formalitate - nu ridică vreo îndoială.
Însă ”cruciada” lui Donald Trump dă acestei zile un ton special.
Unele nume grele republicane, între care liderul majorităţii republicane în Senat Mitch McConnell, au sfârşit prin a recunoaşte victoria lui Joe Biden, însă preşedintele în exerciţiu poate conta în continuare pe susţinerea de nezdruncinat a zeci de aleşi.
Atât în Camera Reprezentanţilor, cât şi în Senat, aceşti aleşi au promis să-şi prezinte obiecţiile miercuri şi să dea voce acuzaţiilor de fraudă la Capitoliu.
Trump a fost ameninţător atunci când l-a evocat pe vicepreşedintele său Mike Pence, căruia îi revine rolul protocolar de a-l declara pe Joe Biden învingător în alegerile de la 3 noiembrie în cadrul acestei sesiuni.
”Sper că marele nostru vicepreşedinte nu ne va dezamăgi”, a tunat el. ”Dacă ne dezamăgeşte eu îl voi iubi mai puţin”, a adăugat el.
La Washington, în stradă, este prevăzută o mare manifestaţie în susţinerea lui Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.