Şase cazuri de influenţare a votului din Republica Moldova au fost constatate, duminică, până la ora 14.00, de misiunea de observare Promo-LEX. Două dintre acestea s-au întâmplat la secţiile de vot din Federaţia Rusă, iar altele în stânga Nistrului. Cazurile au fost comunicate de observatori şi urmează să fie analizate, informează agora.md.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Tentativele de influenţare a votului se referă la zvonuri, recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor în raza de 100 de metri de la secţia de votare.

La una secţiile din Federaţia Rusă, deschise la ambasada R. Moldova, la intrarea în secţie, un grup de tineri ar fi oferi gratuit alegătorilor geci cu inscripţia „Rusia-Moldova”. Grupul ar mai oferi alegătorilor, care deja au votat, invitaţii la o cafenea din apropiere, iar accesul s-ar face exclusiv în baza acestor invitaţii numerotate, comunică Promo-LEX.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Un alt grup ar oferi carduri „cetăţeanului Moldovei în Rusia”, card despre care diverse organizării din Federaţia Rusă au anunţat anterior şi care, la activare, oferă anumite beneficii.

„Este o infracţiune, dacă se adevereşte”, precizează şeful misiunii de observare Promo-LEX.

Totodată, observatorii Promo-LEX au mai transmis că, în stânga Nistrului, la secţia din Cocieri, un grup de cetăţeni care se deplasau organizat de la secţie, ar fi discutat că vor fi remuneraţi pentru vot.

La secţia din Varniţa, în raza de 100 de metri de la secţie, un grup, în căutarea transportului care i-a adus la alegeri, discutau că au votat pentru un alt candidat contra unul candidat, iar pentru vot li s-a promis 1.000 de lei.

La secţia din Sănătăuca, un grup de persoane discutau despre faptul că vor fi remuneraţi cu 400 de lei pentru vot şi 100 de lei pentru transport.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.