Un caz de corupere a votului organizat pentru regiunea transnistreană s-a petrecut chiar sub ochii jurnaliştilor BBC, alimentând acuzaţiile de fraudă în timpul referendumului şi alegerilor prezidenţiale din Moldova despre care a vorbit şi preşedinta Maia Sandu. După ce a votat, o femeie a fost surprinsă întrebând observatorii electorali unde îşi poate primi banii, confirmând că i se promisese că va fi plătită pentru a participa la vot.
Duminică, BBC a descoperit dovezi privind cumpărarea de voturi la o secţie de votare pentru locuitorii regiunii separatiste moldoveneşti Transnistria - care este susţinută economic, politic şi militar de Rusia. Un producător BBC a auzit o femeie care tocmai îşi lăsase buletinul de vot în cutia transparentă întrebând un monitor electoral unde va fi plătită, scrie BBC.
Când jurnalistul a întrebat-o direct dacă i s-au oferit bani pentru a vota, ea a recunoscut fără scrupule. Era furioasă că un bărbat care o trimisese la secţia de votare nu-i mai răspundea la telefon. „M-a păcălit!”, a spus ea, dar nu a vrut să răspundă când a fost întrebată pentru cine a votat.
Pe lângă referendumul privind modificarea Constituţiei, moldovenii au votat duminică şi în cadrul alegerilor prezidenţiale din ţară. Voturile au fost considerate teste-cheie pentru ţară, care trebuie să aleagă între a continua pe drumul către UE sau a păstra legături strânse cu Rusia.
Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor, dar cu o marjă mult mai mică decât se aştepta - 42% din voturi faţă de 26% pentru cel mai apropiat adversar al său - şi, prin urmare, se va confrunta acum cu un al doilea tur dificil la începutul lunii noiembrie, în care adversarii săi se vor uni probabil împotriva ei, scrie BBC.
Ea a acuzat „grupuri criminale” că au lucrat împreună cu „forţe străine” folosind bani, minciuni şi propagandă pentru a influenţa votul. Sandu a mai spus că guvernul său are „dovezi clare” că 300.000 de voturi au fost cumpărate, ceea ce ea a numit „o fraudă de o amploare fără precedent”.
RUSIA VEDE O „ANOMALIE” ÎN SCORUL FAVORABIL MAIEI SANDU
Sandu nu s-a referit explicit la Rusia în nicio ocazie, însă în ultimele săptămâni autorităţile moldovene au descoperit o schemă uriaşă de plăţi provenite de la Moscova - şi date oamenilor pentru a vota împotriva Maiei Sandu şi a referendumului UE.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Sandu va trebui să prezinte „dovezi” pentru afirmaţiile sale conform cărora ar fi existat interferenţe străine în vot. El a adăugat că creşterea proporţiei de voturi favorabile Maiei Sandu a fost o „anomalie” care este „greu de explicat”.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano, a declarat luni că votul a avut loc „în condiţii de interferenţă şi intimidare fără precedent din partea Rusiei şi a intermediarilor săi”.
Moldova se află în prezent în negocieri cu UE pentru a deveni membră. Aceste discuţii de aderare vor continua în ciuda rezultatului de duminică, deoarece referendumul nu este obligatoriu din punct de vedere juridic. Cu toate acestea, votul ar fi trebuit să facă procesul ireversibil. În schimb, acesta pare puţin mai şubred acum, comentează BBC.
DEZAMĂGIRE LA SEDIUL DE CAMPANIE AL MAIEI SANDU
În cazul în care ceilalţi candidaţi îl vor susţine pe Stoianoglo înainte de turul al doilea, Sandu ar putea risca foarte mult să nu fie realesă. Duminică seara, la sediul electoral al lui Sandu, atmosfera era extrem de reţinută, unul dintre consilierii săi descriind rezultatul de până atunci ca fiind „nu ceea ce ne aşteptam”, relatează BBC.
Maia Sandu, care a cultivat legături strânse cu vecinii din UE, a făcut campanie pentru votul „Da” la referendum. Ea declarase anterior că votul va stabili viitorul Moldovei pentru „multe decenii înainte”.
Atunci când primele rezultate au început să apară, arătând că votul „Nu” a avut un rezultat mai bun decât se aştepta, echipa lui Sandu a pus rezultatele dezamăgitoare pe seama faptului că primele rezultate au venit din zone rurale. Numărătoarea din marile oraşe a redus avantajul votului „Nu”, dar la ora 01:00 puţini mai credeau că tabăra „Da” mai poate avea o şansă. Mulţi dintre susţinătorii lui Sandu au părăsit sediul din Chişinău, unde sperau să sărbătorească victoria înainte ca numărătoarea să se încheie. Micile steaguri ale UE pe care le-au primit pentru a le flutura au fost abandonate, pe scaune sau împrăştiate pe jos, a constatat jurnalistul BBC.
Dar pe măsură ce noaptea a trecut, diferenţa s-a redus şi mai mult. În cele din urmă, DA a câştigat, dar la limită.
TINERII SUNT PRO-UE
Prezenţa la vot a fost de peste 51% la închiderea urnelor, la ora locală 21:00, ceea ce a făcut ca referendumul să fie valid.
Mai mulţi candidaţi la preşedinţie au boicotat referendumul. Alexandr Stoianoglo a declarat că nu susţine ideea modificării Constituţiei, deşi a adăugat că este un susţinător al „aspiraţiilor europene” ale ţării sale.
Cu toate acestea, mulţi tineri care stăteau duminică la coadă la secţiile de votare şi-au exprimat sprijinul pentru viitorul Moldovei ca stat membru al UE, unii spunând că votează pentru că doresc să aleagă un viitor european pentru ţara lor - de dragul economiei şi pentru mai multe oportunităţi. Unii au spus că s-au săturat să fie „traşi” spre Moscova, la zeci de ani după prăbuşirea Uniunii Sovietice şi independenţa Moldovei.
„Trebuie să alegem un viitor european pentru ţara noastră, pentru copiii noştri, pentru viitorul nostru - pentru geopolitică, pentru pace, asta este cel mai important”, a declarat pentru BBC o alegătoare pe nume Oxana. „Pentru că suntem între Europa şi influenţa rusă şi trebuie să alegem ce vrem”, spune ea.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.