"Am câştigat!" Mii de persoane au sărbătorit duminică seara în Place de la République din Paris victoria surprinzătoare a Noului Front Popular la alegerile legislative, o "uşurare" pentru această mulţime de stânga, chiar dacă scorul Rassemblement National este un motiv de îngrijorare pentru viitor, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La ora locală 20.00 fix, strigăte de bucurie din ce în ce mai puternice răsunau în Place de la République, unde erau deja prezente sute de persoane, iniţial pentru un miting împotriva extremei dreapta.

"Asta îmi dă speranţă. Nici măcar nu am votat încă, nu am vârsta necesară", declara Jihan, în vârstă de 17 ani, cu un zâmbet larg pe faţă.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Apoi, mulţimea a început să scandeze tare şi răspicat, în cor şi bătând din palme: "Siamo tutti antifascisti" (toţi suntem antifascişti).

"Am crezut că vom fi furioşi. Iar în final suntem foarte fericiţi, aşa că ne strigăm bucuria. Îmbrăţişăm persoane pe care nu le cunoaştem", s-a mirat Fabio de la Fontaine, în vârstă de 21 de ani.

Spre surprinderea tuturor, alianţa partidelor de stânga s-a clasat pe primul loc, conform primelor estimări, în faţa taberei prezidenţiale a lui Emmanuel Macron şi a Rassemblement National, pe locul al treilea, niciunul dintre blocuri neobţinând majoritatea absolută.

În Place de la République, unde atmosfera a fost iniţial foarte prietenoasă timp de câteva ore, în cursul serii forţele de ordine au fost atacate, a declarat pentru AFP o sursă din poliţie.

Potrivit Poliţiei, au fost prezente 8 000 de persoane duminică seara la Paris. Manifestaţii au avut loc şi în Bordeaux şi Lille.

- Zi istorică" -

În Place de la République, Nicolas Notis ţinea în mână un mare drapel francez: "Adevărata Franţă este cea care luptă împotriva fascismului, cea care luptă împotriva capitalismului", a insistat acest inginer în vârstă de 28 de ani.

Doria Ducly Benglia a plâns după anunţarea rezultatelor. "Am învins fascismul astăzi, este o zi istorică", a spus tânăra de 29 de ani. Astăzi, ea spune că este fericită pentru mătuşa ei care are permis de şedere, pentru mama ei care a venit din Algeria şi pentru tatăl ei italian.

Cu steagul ucrainean înfăşurat în jurul corpului, Antonina Gain este "extrem de fericită de rezultate". "Este o victorie pentru mine şi pentru Ucraina", spune tânăra franco-ucraineană.

"O majoritate pentru RN ar fi fost un dezastru pentru livrările de arme şi pentru susţinerea Ucrainei în general", a declarat tânăra de 24 de ani, asigurându-ne că rezultatul alegerilor din Franţa este urmărit cu atenţie în ţara sa aflată în război cu Rusia.

Cu toate acestea, în ciuda zâmbetelor de pe chipuri, a cântecelor de victorie şi a uşurării acestei mulţimi numeroase, adesea formată din tineri, bucuria a rămas atenuată pentru unii, chiar "tăcută".

Yvan Grimaldi, un asistent social în vârstă de 61 de ani, a declarat că este "uşurat, dar nu total mulţumit" "Nu am văzut sfârşitul extremei drepte în Franţa, i-am oprit pentru o vreme, dar nu s-a terminat încă".

Elise Larcher, 19 ani, din Seine-et-Marne, a declarat despre rezultatul partidului de extremă dreapta: "Suntem pe jumătate uşuraţi şi pe jumătate speriaţi, pentru că este încă un scor foarte istoric".

"În realitate, este înspăimântător, pentru că am impresia că la fiecare alegere, RN devine mai puternic şi, de fiecare dată, reuşeşte să găsească o portiţă", a deplâns Valentine, 23 de ani.

Prietena ei Charlotte, la rândul ei, mizează pe trei ani de "bătălii infernale", referindu-se la absenţa unei majorităţi absolute în Adunarea Naţională.

"Şi s-ar putea să nu se termine bine", spune ea, referindu-se la alegerile prezidenţiale din 2027 şi la venirea la putere a RN, "potenţial", se teme ea.

"Cred că, în calitate de tineri, avem responsabilitatea de a continua să luptăm", conchide Valentine.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.