Alegerea lui Donald Trump la preşedinţia Statelor Unite riscă să se traducă în noi atacuri împotriva dreptului la avort, care a scăzut deja în mod spectaculos în numeroase state americane, relatează AFP.
Candidatul republican se laudă că a permis, prin nominalizările a trei judecători conservatori la Curtea Supremă în primul său mandat, anularea în iunie 2022 a garanţiei federale a dreptului la avort.
Prin această răsturnare a unei jumătăţi de secol de jurisprudenţă, Curtea Supremă a redat statelor întreaga latitudine să legifereze în acest domeniu. Aproximativ 20 dintre ele au impus apoi restricţii parţiale sau totale.
Marţi, referendumuri cu privire la avort au fost organizate în zece state. Arizona sau Missouri au susţinut amendamentul Constituţiei lor în vederea restabilirii posibilităţii de a avorta până la viabilitatea fătului, însă Florida l-a respins cu puţin.
În timpul campaniei, Donald Trump s-a arătat prudent în această problemă, majoritatea opiniei publice fiind în favoarea dreptului la avort. El şi-a menajat totodată susţinătorii din mediul evangjelist.
El a repetat că vrea să lase statele să tranşeze acest subiect, în care fluctuat mult de-a lungul anilor.
Miliardarul republican, care se declara în 1998 foarte "pro-choice" - favorabil alegerii avortului -, a fost în 2020 primul preşedinte american care s-a dus la ”Marşul pentru viaţă”, o mare adunare anuală a activiştilor împotriva avortului.
Candidata democrată Kamala Harris a subliniat în timpul campaniei că rivalul său va instaura o interdicţie naţională a avortului.
PÂRGHII FEDERALE
La începutul lui octombrie, Donald Trump dădea asigurări că se va opune prin veto dacă Congresul ar adopta ”o interdicţie federală a avortului”. Însă, potrivit unor experţi, ceea ce înţelege el prin interdicţie este vag. Ea ar putea de exemplu să desemneze o interzicere fără nicio excepţie, în caz de viol sau incest, lăsând uşa deschisă altor opţiuni.
În afară de calea legislativă, o nouă administraţie Trump ar putea fi tentată să folosească pârgiile statului federal.
Apărărtori ai dreptului la avort se aşteaptă ca prima ţintă vizată să fie pilula de avort. Avorturile medicamentoase care o folosesc reprezintă aproape două treimi dintre avorturile din Statele Unite.
De-a lungul anilor, Agenţia americană a medicamentului (FDA) a extins condiţiile acccesului la mifepristonă, prima dintre cele două pilule luate la un avot medicamentos -, permiţând trimiterea acesteia cu poşta în urma unei teleconsultaţii.
O nouă administraţie Trump ar putea încerca să revină asupra acestor dispoziţii noi, potrivit unor experţi, cu consecinţe inclusiv în state în care avortul este legal în continuare.
Sfârşitul trimierii prin poştă ar reprezenta o lovitură dură aplicată căilor de acces ocolite, create după hotărârea Curţii Supreme. Medicii, protejaţi de legi specifice adoptate de exemplu la New York, prescriu şi trimit pilule de avort unor femei care se află în state restrictive.
Câteva mii de pilule de avort sunt trimise lunar în state care restrâng sau interzic avortul, potrivbit organizaţiei WeCount.
LEGE VECHE RESUSCITATĂ
Altă opţiune ar consta în resuscitarea unei legi federale adoptate în 1873, căzută în desuetudine, "Comstock Act", care interzice trimiterea prin poştă a unor suporturi ”obscene”, categorie care înglobează atât pornografia, cât şi orice obiect care poate servi contracepţiei sau avortului.
Iar asta în pofida faptului că Departamentul Justiţiei al administraţiei democrate în exerciţiu afirma în 2022 că această lege nu se poate aplica mifepristonei.
Având în vedere formularea foarte largă a textului, repunerea acestuia în vigoare ar putea conduce la interzicerea trimiterii cu poşata a materialului folosit în avorturi chirurgicale, potrivit unor experţi. Ar fi vorba, atunci, de o ”interzicere naţională de facto” a avortului.
Puterea de a numi judecători federali a preşedintelui Statelor Unite i-ar putea permite, de asemenea, lui Donald Trump, care a folosit-o deja larg în mandatul său, să remodeleze aparatul judiciar într-o direcţie ultraconserrvatoare, iar astfel să influenţeze în mod indirect dreptul la avort, atunci când problema ajunge în tribunale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...