Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă joi că a aprobat pastila anticovid a Pfizer comercializată sub denumirea de Paxlovid, care devine astfel primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europrană (UE), recomandat adulţilor cu risc, relatează AFP.
”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman (CHMP) al EMA recomandă să se acorde o autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată a medicamentului antiviral administrat pe cale orală Paxlovid”, anunţă într-un comunicat autotitatea europeană de reglementare.
EMA recomandă ”să se autorizeze Paxlovid în tratarea covid-19 la adulţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit ca boala să devină gravă”.
Antviralele acţionează printr-o diminuare a capacităţii unui virus de a se replica, oprind astfel boala.
Ele sunt foarte aşteptate, deoarece pot fi administrate acasă, cu apă.
Pfizer anunţa în decembrie că pilula sa împotriva covid-19 reduce cu aproape 90% spitalizarea şi moartea persoanelor cu risc, atunci când este administrată în primele zile după apariţia simptomelor bolii.
EMA a evaluat datele unui studiu implicând bolnavi de covid-19 care a arătat că ”tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui covd-19 grav”.
Majoritatea pacienţilor din studiu era infectată cu varianta indiană (delta) a SARS-CoV-2, precizează EMA, care subliniază că, potrivit unor teste realizate în laborator, Paxlovid urmează să rămână eficient împotriva variantei omicron.
Pastila Pfizer este o combinaţie a unei noi molecule - PF-07321332 - şi ritonavir, un antiviral împotriva HIV, care se administrează sub forma unor comprimate separate.
”Comitetul Medicamentelor de Uz Uman al EMA a conchis că beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată” şi ”îşi va trimite acum recomandările Comisiei Europene (CE), în vederea unei decizii rapide care să se aplice tuturtor statelor membre UE”.
Această procedură de aprobare de către CE durează, în general, câteva ore sau câteva zile.
”Prin autorizarea Paxlovid săptămâna aceasta, şase medicamente anticovid au fost autorizate în cadrul strategiei terapeutice a UE”, a salutat într-un comunicat comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Almentară Stella Kyriakides.
Statele Unite, Canada şi Israelul se află printre o mână de ţări care au dat deja undă verde acestui tratament Pfizer.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...