Pandemia noului coronaviurs s-a soldat cu peste 206.000 de oameni în lume, relatează AFP, care prezintă noi bilanţuri, noi măsuri şi fapte marcante în evoluţia covid-19.
PESTE 206.000 DE MORŢI
Noul coronavirus a ucis cel puţin 206.670 de oameni în lume de când a apărut, la sfârşitul anului trecut în China, potrivit unui bilanţ întocimit luni, la ora 13.00 GMT (16.00, ora României) pe baza unor surse oficiale de AFP.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Peste 2,9 milioane de cazuri au fost diagnosticate în 193 de ţări şi teritorii.
Statele Unite sunt cea mai îndoliată ţară din lume, cu 54.877 de morţi. Ele sunt urmate de Italia (26.644 de morţi), Spania (23.521), Franţa (22.856) şi Regatul Unit (20.732 de morţi) - care nu înregistrează în continuare decesele în azilurile de bătrâni.
Raportat la populaţie, în afară de state mici, Belgia este ţara în care mortalitatea este cea mai mare (622 de morţi la un milion de locuitori), urmată de Spania (503), Italia (441) şi Franţa (350). Statele Unite (166) sunt în mult în urmă.
BORIS JOHNSON, POZITIV, DAR PRUDENT
”Curba” pandemiei ”începe să se inverseze” în Regatul Unit, însă britanicii este necesar să continue să respecte măsurile de izolare în vederea evitării unei ”recrudescenţe”, a avertizat premierul britanic Boris Johnson luni, în prima sa alocuţiune după ce s-a vindecat de covid-19.
Izolaţi de la 23 martie, britanicii urmează să rămână în izolare cel puţin până la 7 mai.
ELEVI LA ŞCOALĂ ÎN NORVEGIA
Norvegia - unde pandemie este în scădere - le-a redeschis luni şcolile copiilor cu vârste cuprinse între şase şi zece ani, în cadrul unei noi etape a unei normalizări foarte lente şi treptate, care-i îngrijorează pe unii părinţi.
POLEMICĂ ÎN FRANŢA PE TEMA ROLULUI ADUNĂRII NAŢIONALE
În pofida unor proteste, un vot asupra planului de ieşire din izolare, prevăzută începând de la 11 mai în Franţa, urmează să aibă loc în urma prezentării acestuia de către premierul Edouard Philippe, marţi, în Adunarea Naţională.
Opoziţia, dar şi unii deputaţi din cadrul majorităţii, sunt nemulţumiţi de lipsa unei perioade de timp între prezentarea măsurilor şi vot, pe care o denunţă drept o ”negare a democraţiei”. Ea deplânge de asemenea faptul că urmărirea digitală nu face obiectul unui vor separat.
JOACĂ ÎN STRADĂ ÎN SPANIA
Închişi în casă de şase săptămâni, micii spanioli pot, începând de duminică, să se joace în stradă, însă evitând la maximum contactele. Izolarea urmează să dureze până la 9 mai, inclusiv, iar Guvernul îşi prezintă marţi planul în vederea unei relaxări.
SOLICITĂRI DE AJUTOARE
Egiptul a anunţat că a început negocieri cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) în vederea obţinerii unui ajutor financiar pe o periadă de un an, în vederea înfruntării recesiunii cauzate de pandemie.
Africa de Sud intenţiomează să ceară FMI şi Băncii Mondiale (BM) un ajutor financiar de până la 4,2 miliarde de dolari (3,9 miliarde de euro).
URMĂRIRI
Peste un milion de australieni au descărcat luni o aplicaţie pentru smartphone pusă în funcţiune duminică seara, menită să ia urma contactelor cu persoanele diagnosticate pozitiv cu noul coronavirus, în pofida unor îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private.
În Franţa, Comisia însărcinată cu supravegehrea respectării libertăţilor în domeniul digital - CNIL - a cerut ”anumite garanţii suplimentare” în vederea lansării aplicaţiei StopCovid arunci când va fi ridicată izolatrea, la 11 mai.
VÂNZĂRILE BAYER CRESC, DEZAMĂGIRE LA ADIDAS
Grupul german în domeniul chimiei şi farmaciei Bayer a anunţat luni un profit net de un miliard şi jumătate de euro, o creştere anuală cu 20% în primul trimestru din 2020, un profit de pe urma unei ”cereri care a crescut puternic” în domeniul sănătăţii, din cauza noului coronavirus.
Invers, producătorul de echipament sportiv Adidas - care şi-a închis peste 70% din magazine în lume - a anunţat o scădere cu 95% a profitului net în primul trimestru.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...