România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen - după 16 ani de aşteptare -, o aderare care înfurie transportatorii rutieri, relatează AFP.
Pasagerii români şi bulgari nu vor mai fi obligaţi să prezinte un paşaport sau o viză de călătorie, atunci când folosesc transportul aerian sau maritim, în spaţiul Schengen, începând de duminică.
Pe drumuri însă, controalele sunt menţinute deocamdată, spre marea nemulţumire a şoferilor - din cauza vetoului Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) refractar, de frica unui aflux de solicitanţi de azil.
Excluşi din acest proces, transportatorii rutieri sunt furioşi.
În pofida acestei aderări parţiale, este vorba despre o etapă care are o puternică valoare simbolică în cele două foste ţări comuniste.
”Este un mare succes al celor două ţări”, salută într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.
Însă acest acord este doar o aderare parţială, care continuă să ridice probleme schimburilor regionale şi care este dictată în parte din consideraţii de politică internă ale unor state membre UE.
SPAŢIUL SCHENGEN CREŞTE LA 29 DE MEMBRI
Pe aeroportul din capitala română, unde majoritatea zborurilor deservesc spaţiul Schengen, echipe au pregătit toată săptămâna acestă mică ”revoluţie” şi au promis o creştere a efectivelor în vederea unor controale inopinante, mai ales ale minorilor, ”pentru a evita ca ei să fie prada unor reţele de trafic de persoane”, potrivit Guvernului român.
Agenţii desfăşuraţi urmează totodată ”să ghideze pasagerii şi să-i identifice pe cei care profită să părăsească ilegal România”.
Prin această dublă aderare, această zonă, înfiinţată în 1985, va număra de-acum 29 de state membre - 25 dintre cele 27 de state membre UE şi vecinii lor asociaţi, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.
De la începutul lui 2024, cetăţenii kosovari beneficiază de posibilitatea de a călători în spaţiul Schengen fără să fie nevoiţi să tracă prin procedurile obositoare şi oneroase de obţinere a unei vize pe o perioadă scurtă de timp.
În acest teritoriu, mai mic decât Île-de-France, unde peste jumătate din populaţie este în vârstă de până la 30 de ani, tinerii primesc cu entuziasm această deschidere către restul continentului.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.