Poate că frontul se rupe în rândul democraţilor americani, dar, la summitul NATO de la Washington, liderii alianţei s-au raliat în mare parte în jurul preşedintelui american Joe Biden, care îşi joacă supravieţuirea politică, relatează AFP.
A fost întrebarea care a planat asupra summitului începând de marţi: are democratul în vârstă de 81 de ani capacitatea fizică şi mintală de a îndeplini un al doilea mandat în fruntea primei puteri mondiale?
Presaţi de sutele de jurnalişti care acoperă summitul, liderii NATO au avut grijă să nu se antepronunţe, dar au lăudat pe larg eforturile depuse de Joe Biden în ultimii trei ani.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Nu am absolut nicio îngrijorare cu privire la capacitatea actualului preşedinte al Statelor Unite de a-şi conduce ţara, de a conduce lupta noastră pentru Ucraina şi de a conduce NATO", a declarat joi preşedintele finlandez Alexander Stubb, deplângând totodată faptul că polarizarea politică din Statele Unite este "toxică".
Preşedintele american, care a participat miercuri la toate sesiunile de lucru ale NATO şi i-a primit pe cei 31 de omologi ai săi la cină la Casa Albă, urmează să susţină o conferinţă de presă mult aşteptată în jurul orei locale 18.30, potrivit programului său oficial. Un test formidabil pentru un om care îşi joacă supravieţuirea politică la fiecare apariţie publică şi care nu este foarte ataşat de acest tip de exerciţiu.
Deşi se declară hotărât să rămână în cursa pentru Casa Albă, preşedintele american nu reuşeşte să reducă la tăcere revolta care îi zguduie pe democraţi de la dezastruoasa dezbatere cu Donald Trump din 27 iunie. Iar acest lucru îi îngrijorează şi pe aliaţii săi. Mulţi lideri NATO se tem în particular de o victorie a lui Donald Trump în alegerile din noiembrie. Trump a criticat puternic alianţa şi povara nedreaptă care, în opinia sa, cade asupra Statelor Unite. De asemenea, el pune condiţii în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina.
Casa Albă a încercat să asigure pe toată lumea că niciun lider nu şi-a arătat îngrijorarea la summit în legătură cu Biden."Nu am auzit nimic de acest gen în discuţiile preşedintelui cu omologii săi", a declarat joi consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan. "Ceea ce am auzit (...) este un cor de laude pentru Statele Unite, dar şi pentru preşedintele Biden însuşi, pentru ceea ce a făcut pentru consolidarea NATO", a spus el.
Joe Biden a avut, de asemenea, o serie de întâlniri bilaterale, inclusiv una cu noul prim-ministru britanic, Keir Starmer, care a calificat drept "neavenite" acuzaţiile de senilitate formulate împotriva lui Biden. Cei doi aliaţi au abordat o gamă largă de subiecte timp de aproape o oră în Biroul Oval, mai mult decât era de aşteptat. "Am făcut-o într-un ritm constant. A fost în formă maximă", a spus Starmer, citat de presa britanică.
Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit abia miercuri şi se confruntă el însuşi cu o situaţie politică complexă în Franţa, fără o majoritate de la alegerile legislative, a putut fi văzut, de asemenea, îmbrăţişându-l lung pe preşedintele american, gest urmat de o strângere de mână lungă.
Pentru preşedintele polonez Andrzej Duda, care a creat legături strânse cu Donald Trump, dar care a apreciat sprijinul dlui Biden pentru Ucraina, nu a existat niciun motiv de îngrijorare: "Am vorbit cu preşedintele Biden şi nu există nicio îndoială că totul este bine", a declarat el.
Între timp, în culisele imensului centru de conferinţe unde se desfăşoară summitul, delegaţiile au fost, de asemenea, liniştitoare, subliniind faptul că preşedintele american pare "concentrat".
"Pare să fie în joc", a declarat o sursă europeană, care a mai precizat că "Biden a reuşit întotdeauna să revină".
Singura voce discordantă a fost, fără îndoială, cea a premierului ungar Viktor Orban, care este foarte izolat în cadrul NATO şi al UE şi care urma să meagă în Florida imediat după summit pentru a-l vedea pe Donald Trump.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...