Furtunosul Donald Trump, cunoscut pentru declaraţiile sale tranşante, se îndreaptă acum spre centru, hotărât să îşi lărgească electoratul în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Schimbarea de ton a candidatului, care are deja asigurat sprijinul bazei sale conservatoare, este evidentă. În ultimele zile, fostul preşedinte s-a lăudat că a remodelat platforma republicană, în special în ceea ce priveşte avortul, conştient că partidul său nu are sprijinul majorităţii opiniei publice pe această temă. Donald Trump, artizanul anulării protecţiei federale a avortului în Statele Unite, îşi îndeamnă acum partidul să fie pragmatic, amintindu-le că cel mai important lucru este să "fie ales". Cu toate acestea, republicanii au suferit o înfrângere electorală după alta în ultimii doi ani, tocmai din cauza temei întreruperii voluntare a sarcinii.

PROIECTUL 2025

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Miliardarul, care va fi "uns", joi, oficial drept candidatul republicanilor la alegerile prezidenţiale, în cadrul unei convenţii importante, a repudiat de asemenea în ultimele zile un document controversat numit "Proiectul 2025".

CITEȘTE ȘI Republicanii se reunesc în Milwaukee la convenţia care îl va „unge” pe Donald Trump candidat al partidului la alegerile prezidenţiale din noiembrie. Singura eventuală surpriză - cine va candida cu el ca vicepreşedinte. Şi o necunoscută: Biden

Acest text de 900 de pagini, conceput ca o foaie de parcurs care să fie aplicată în cazul în care ar reveni la putere, a fost redactat de unii dintre aliaţii săi apropiaţi, dar a fost supus unor atacuri constante din partea taberei democrate.

Printre altele, manualul cere deportarea a milioane de migranţi şi desfiinţarea anumitor agenţii federale - idei pe care Donald Trump însuşi le-a susţinut. Dar nu contează. Republicanul a criticat de două ori în ultimele zile ideile "absolut ridicole şi abominabile" ale documentului - fără să precizeze care sunt acestea.

LĂRGIREA BAZEI ELECTORALE

El repetă oricui vrea să-l asculte că întruchipează "partidul bunului simţ", un apel deliberat adresat alegătorilor din toate taberele.

Strategia candidatului în vârstă de 78 de ani este clară. "Trump profită de acest moment pentru a atrage un număr mai mare de susţinători, din afara bazei sale conservatoare obişnuite", explică Matthew Continetti de la think-tank-ul conservator American Enterprise Institute (AEI).

Donald Trump a ajuns la putere în 2016 datorită, printre altele, unei operaţiuni de seducţie în rândul dreptei religioase, care a mers foarte bine şi căreia i-a oferit în schimb numeroase victorii. În ciuda înfrângerii sale în 2020, acest electorat i-a rămas în mare parte fidel.

Acum, "el poate începe să lanseze un program şi o personalitate pentru a cuceri alegătorii din coaliţia democrată", arată Matthew Continetti.

NEOBIŞNUIT DE REŢINUT

În plus faţă de fond, Donald Trump a dat dovadă de o anumită reţinere în ceea ce priveşte forma. Republicanul, care este cunoscut pentru bufoneriile şi comentariile sale incendiare, a rămas mai degrabă în plan secund în cursul dezbaterilor privind starea de sănătate a lui Joe Biden.

Chiar şi în tiradele sale grandioase privind imigraţia, tonul lui Donald Trump contrastează cu cel din ultimele luni, când republicanul vorbea despre migranţi care "otrăvesc sângele ţării"  şi, în schimb, făcea comparaţii cu Adolf Hitler şi Benito Mussolini.

Dar Julian Zelizer, profesor la Universitatea Princeton, spune că nu trebuie să ne lăsăm păcăliţi. Politologul crede că nu există niciun motiv să credem că Donald Trump şi-a schimbat fundamental poziţiile. "Strategia sa este să câştige. Dar bilanţul său în funcţie este cel care ar trebui să-l definească", a declarat el pentru AFP.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.